Huvudmeny

Linje 666 i Polen

Startat av Ersa, 20 juni 2023, 11:06:05 AM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Ersa

Busslinjen 666 till Hel i Polen får ett nytt linjenummer. Detta efter påtryckningar från konservativa katolskt kristna grupper som anklagat linjen för att vara "skandalös anti-kristen propaganda som underminerar den polska statens kristna ordning".

https://sverigesradio.se/avsnitt/buss-666-och-polens-balansgang-samuel-larsson-warszawa

Ulf Berlin

Lite förvånande att detta linjenummer tilläts från början.../Ulf

Ersa

Nej, inte speciellt förvånande, då Polen inte hade samma konservativa styre tidigare. Samhället har förändras, och en detalj som ingen brydde sig om förr, kan uppenbarligen ses som hädelse och moraliskt förfall idag.

Nico

Citat från: Ulf Berlin skrivet 20 juni 2023, 19:37:59 PMLite förvånande att detta linjenummer tilläts från början.../Ulf

Varför då? Det är bara ett nummer och ska vidskepelse mm. styra blir det ofta onödigt dyrt.
»Den stora anledningen till att människan går vilse i tankarna är att det är outforskat territorium.«

Alfred E. Neuman

Niclas Wennerlid

Jag säger inte emot dig Nico, men det är så det fungerar i många länder. Vidskepelse för siffran 13 är ett bra exempel.
Ett inte helt ovanligt fenomen är att många hotell saknar våning 13 eller rumsnummer som slutar på 13 eftersom en del gäster vägrar ta ett rum där, på de flesta flygplan saknas rad 13 då resenärer vägrat sätta sig där.

// Niclas

Niklas Bygdestam

Man skulle kunna tänka sig att även norrmännen haft en linje 666 till Hell. Norska Hell satsar ju faktiskt på turism just genom sitt namn. Det är främst engelskspråkiga turister de satsar på när det gäller just den saken.
Jag är växelvis boende i Uppsala och i Belgrad. Granskar därför fordon, trafik och infrastruktur ur två länders perspektiv.

Ersa

Om man känner till det området är det väldigt svårt att tänka sig att det någonsin anlänt en turist med buss till stationsbyggnaden i Hell. Utöver egen bil är ju med tåget alla reser dit och därifrån, oavsett om man reser från Trondheim, Stjørdal, Værnes eller från Storlien på den svenska sidan.
Det finns iofs en lokalbuss som passerar närliggande hållplatsen Litjbyen, men den har inget med turism att göra, och är heller aldrig skyltad detta ortsnamn.