Jag har ju tidigare gått igenom en del om SJ köp av bussföretag. Linjebuss köpte ju en del i slutet av 40-talet och i viss mån i början av 50-talet.
Cirka 1954-55 inträffade ju ett beslut att SJ inte fick gå ut och köpa företag mer än i samband med linjenäts rationalisering.
Omkring 1989 kom det ju beslut om att länshuvudmännen får handla upp trafik. Senare kom det beslut om att LHM kunde bortse i från trafiktillstånden. Inom LHM fick man trafikeringsrätt. Däremot fick en del företag behålla linjetrafiktillstånden om man passerade en läns(landstings-)gräns.
Handla upp trafik görs ju inte så ofta. Rent arbetsmässigt innebär detta att man får lära sig det hela igen efter ett 10-tals år. Av denna orsak är det ofta så att en del konsulter gör beräkningsarbetena. Sedan skall man köpa in bussar. Även detta är inte så enkelt som det låter. En bussägare var tillsammans med en person jag en gång kände och köpte buss. Han beställde några bussar och betalade kontant. I dag är det banker eller fordonstillverkarna som säljer bussarna och även svarar för krediten. Bussarna har blivit dyrare. Företagen har blivit värdefullare för sina ägare. Därav om det går bra säljer de privata ägarna med ett good-will värde. Alltså ett värde över substansvärdet. Vad är en buss värd. En statlig utredning diskuterade detta i mitten av 50-talet. Faktum är att en buss som är 10 år gammal och har en teknisk standard (klass V i emission,gått en del) inte är mycket värd. I stort sett är värdet det man får för den och alla i en serie vid försäljning utomlands. Kanske borde bussarna kunna köras i 15-18 år i stället.Det har alltså blivit dyrare att ha bussföretag. Ett exempel på företag är taxi verksamheten. I Tranemo fanns det som kallas bolag. Detta enkla bolag som det kallas består egentligen av flera enskilda firmor. Sedan bildade man handelsbolag. Svensson,Josefsson och Kjellgren bildade detta. Sedan cirka 1978 fick man en del att göra. Det var lättare att dela upp sig.Svensson &Josefsson forsatte köra taxi och mindre skolbussar. Kjellgren tog över stora bussar. Ett antal år efter, 1992, bildades Buss i Väst AB. Tidigare ca 1985 hade man fått körning åt Älab Borås-Tranemo-Falköping med ca 2 bussar. BiVab forsatte och 1995 fick man större mängd körning åt Älab tillsammans med andra företag anslutna till Bivab. 2001 minskade antalet men man fick körning också åt Borås Lokaltrafik. Trots mer att göra så hade man inte så många bussar. Nettbuss gick in som delägare och sedan såldes företaget till ett större "Taxi"företag i Nybro (Flexbuss). I dagarna (13 dec) finns inget kvar. Av det tidigare taxiföretaget försvann det juni 2018 i och med att Bergkvara tog över. Ett annat företag tog över taxi och bussar i Svenljunga. Det utbröt en okontrollerad utökning av verksamheterna och företaget fick ställa in sin verksamhet och fortfarande tvistas det om de ekonomiska villkoren.
Min åsikt är nog ändå att företag som ägs av familjer inte skall syssla med busstrafik för länshuvudmän (och damer). Det kan bli väldigt ekonomiskt riskabelt. Tyvärr. Jag vet att Bengt Svensson en gång uttryckte samma sak i Borås Tidning. Om han läser detta får han gärna kommentera detta. mvh SSn