Författare Ämne: Bussbrand i Umeå  (läst 676 gånger)

Utloggad mulpac

  • Medlem
  • ****
  • Antal inlägg: 3
Bussbrand i Umeå
« skrivet: 25 februari 2020, 06:56:01 AM »
Det ska vara en Hybricon elbuss som har brunnit i bakdelen enligt en trovärdig källa.

Finns låsta artiklar på VK och Folkbladet,  men de säger i nuläget inte mycket mer än att det var någon form av mindre omfattande elbrand i bussgaraget.

Inloggad vincentjkpg

  • Medlem
  • ****
  • Antal inlägg: 149
SV: Bussbrand i Umeå
« Svar #1 skrivet: 25 februari 2020, 11:03:21 AM »
Saxat från VK, som du sa inte mycket info direkt:

"Det första larmet inkom vid 03-tiden från Transdevs bussgarage på Västerslätts industriområde i Umeå. Då handlade det bara om ett vanligt automatlarm.

– Vår personal åkte ut på det här automatlarmet, där bara 2 till 3 procent är skarpa, och upptäckte när de kom fram att det brann i en av elbussarna i garaget. Det här är ett ofantligt stort garage, berättar Conny Qwarforth, inre befäl på räddningstjänsten.

Räddningstjänstens personal började då snabbt inleda en släckningsinsats av bussen.

– Det var på baksidan av bussen som det hade började brinna och inte i batteriet, för det sitter på taket. Det var tur, för de batterierna är svårsläckta. Branden kunde dock snabbt släckas, men det blev en kraftig rökutveckling och alla bussar togs ut ur garaget för att saneras. Garaget behövde också vädras ut, säger Conny Qwarforth.

Det hade dock kunnat bli betydligt värre konsekvenser än vad det blev.

– Hade elden spridit sig till fler bussar så hade det blivit jätteproblem. Det hade väl även blivit kaos i morgontrafiken om inga bussar hade kommit ut på vägarna, säger Conny Qwarforth.

Transdev har hand om bussarna i Umeås kollektivtrafik.

– Busstrafiken är inte påverkad, förutom att det är ett fordon mindre. Ingen buss ska ha behövt saneras heller, för det var inte den typen av skador, säger Simo Chaabi, vid Transdev."