Huvudmeny

Militärvägen

Startat av Freke, 03 november 2014, 01:11:30 AM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Freke

In i dimman över Stöttingfjället den andra november 2014... Körde idag Strömsund-Skellefteå och åkte då bl.a. längs en del  av "Militärvägen".

I slutet av 1800-talet fanns bara en nord-sydlig landsväg i norra Norrland, Kustvägen d.v.s. föregångaren till nuvarande E4. Det militära hotet kom främst från havet och försvaret beslöt att bygga en transportväg mellan garnisonerna i Sollefteå och Boden en bra bit in i landet. Den utgjordes dels av befintliga vägsträckor som rustades upp, dels av helt nybyggda sträckor. I glest befolkade delar som exempelvis Stöttingfjället var vägen mycket välkommen, i folkmun kallas den fortfarande "Militärvägen". Delen mellan Åsele och Lycksele (idag länsväg 365) är naturligtvis ombyggd i omgångar, men sträckningen är i stort sett densamma än idag.

Mellan Dorotea och Arvidsjaur är rv92/lv365/rv95 över Åsele och Lycksele ett alternativ till E45. Här är en liten "time-lapse-film" från dagens resa, nio mil på tre minuter: http://youtu.be/T8QY8iRyebM

Ersa

Citat från: Freke skrivet 03 november 2014, 01:11:30 AM
Mellan Dorotea och Arvidsjaur är rv92/lv365/rv95 över Åsele och Lycksele ett alternativ till E45.

På allra första delen av resan från Dorotea rekommenderas i så fall den gamla landsvägen via Laiksjö, Lavsjö och Lomsjö. Kurvig grusväg genom skogen med ålderdomliga telefonstolpar på sidan gör att vägen ser ut att vara i samma 1960-talsskick som den var då dagens raka riksväg 92 öster om Ullsjöberg och Skavåsen började byggas.

BD

Under kriget byggdes många och långa kavelvägar i Finland. (vid sökning hittas endast adresser med sökordet "kavelväg") Men ordet kavelväg har jag hört användas.


Väg, byggd av stockar över en kärrmark.


Terrängbilen körande på en av stock byggd väg.
Syvärin lohko 2k./JR 30. 1942.06.30

Bilderna från http://sa-kuva.fi/webneologinswe.html med sökordet "väg".

Freke

"Kavelbro" brukar det kallas när man med tvärslagda stockar ökar bärigheten - främst över myrar. https://sv.wikipedia.org/wiki/Kavelbro

Greger Larsson

Citat från: Freke skrivet 22 december 2014, 00:20:42 AM
"Kavelbro" brukar det kallas när man med tvärslagda stockar ökar bärigheten - främst över myrar. https://sv.wikipedia.org/wiki/Kavelbro

Ja, tro det eller ej, men förra gången Burträskvägen(länsväg 364) rustades upp för ca 25 år sedan så kom det partier med tvärlagda trädstammar i dagen när man grävde ur sträckan över "långviksmyran". Nu är förhoppningsvis en ny upprustning (och breddning) av sträckan aktuell så då får vi väl se om underlaget fortfarande är intakt..