Författare Ämne: Söndagsbild del 40  (läst 1929 gånger)

Inloggad Jona

 • Medlem
 • ****
 • Antal inlägg: 1583
  • Jona on the net
Söndagsbild del 40
« skrivet: 18 maj 2008, 16:00:13 PM »
HEJ

Dags för del 40 i serien. En serie som man ibland verkligen längtar till en söndag för att få visa några bilder och berätta en story. Men vid nästa tillfälle kan man bara känna sig helt omotiveradd och bara slänga ihop några bilder på måfå för att åtminstonde få serien och fortsätta med nästa avsnitt. Förhoppningen är att även klara av serien i sommar utan uppehåll men visst kan det vid tillfälle skita sig en eller annan söndag men målet är att klara av den varje söndag utan avbrott.

Idag så är det dags för Skelleftebuss igen och jag funderade på vart jag ska erbjuda er och få resa denna gång men kom fram till att Östra Nygatan på Älvsbacka i Skellefteå skulle säkert passa er i smaken.

På 2 av bilderna ser man kyrkan och på 2 av dom ser man skylten för Maikens tyger. Den sistnämnda är en liten källarbutik fullt belamrad med tyg och sytillbehör. För en vanlig människa råder det kaos men butikens forna och nuvarande ägare vet exakt vart dom har allt. Butiken ägs av en i min släkt.

Nu tänkte jag berätta varför kyrkan ni ser på dom andra 2 bilderna kom till. I Boken "Skellefteå - en 150-åring historia" som tidningen Norra västerbotten tryckte upp 1995 till att Skellefteå fyllde 150 år kan man läsa följande:

Det var egentligen inte något skriande behov av en egen kyrka som fick Skellefteborna kring sekelskiftet att börja arbeta för att bygga en Stadskyrka. Man hade ju landsförsamlingen pampiga byggnad och dit promenerade dom flesta som ville få andlig spis. Dessutom hade man ju ett bönhus mitt i stan. (landskyrkan ligger vid lejonströmsbron, min anm)

Nej det som drev Skellefteborna att skaffa en egen kyrka, var drömmen om att börja bygga ett eget skolväsendet. Men eftersom lagarna var sådana att man inte fick bilda eget skoldistrikt om man inte hade egen församling, återstod det bara att först skaffa sig egen kyrka, för att sedan bilda egen församling, för att därefter kunna börja organisera skolväsendet.

Slut citat.

länklista tidigare delar: http://www.jonaryd.rondelen.se/doku/sammanstallning_sondagsbild_070904.html

MVH Jona


MVH Filosofen Jona

Dan Henriksson

 • Gäst
SV: Söndagsbild del 40
« Svar #1 skrivet: 18 maj 2008, 16:23:15 PM »


Fina bilder och trevlig berättelse om "skolkyrkan"! Tycker ovanstående bild är rolig, teleperspektivet får husen att se hoptryckta och höga ut. Mannen ser ut som en lilleputt som går bland jättehusen, till och med bussen ser nästan lite liten ut!  :)

Hälsningar Danne

Inloggad Jacob med C

 • Medlem
 • ****
 • Antal inlägg: 1222
  • Bussbilder.com
SV: Söndagsbild del 40
« Svar #2 skrivet: 18 maj 2008, 17:42:39 PM »
HEJ


Trevligt söndagstråd. Gillade den bild riktigt mycket.
Besök min hemsida för bilder från Norrland http://www.bussbilder.com . Över 2100 bilder.


Dammtussar kan vara ett bevis på att någon gjort något roligare!