Huvudmeny

Ørneveien

Startat av Staffan Sävenfjord, 14 juni 2007, 23:45:32 PM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Staffan Sävenfjord

Om man åker från Åndalsnes till Geiranger så får man först börja med att ta sig upp för Trollstigen. Sedan tar man sig ned mot havet igen och färjar över till Eidsdal. Därifrån är det tämligen snälla backar upp på fjället igen men sedan stupar det brant utför. Vägen går därför i serpentiner. Denna väg kallas Ørnevegen och är faktiskt helårsväg. Kan inte vara lätt att hålla denna öppen under vintern, men det är Geirangers enda möjlighet att nå omvärlden. Den andra vägen - till Grotli - är ännu svårare att hålla öppen.
Jag bloggar också http://savenfjord.blogspot.com/. Mina bussbilder finns på http://staffansbussbilder.blogspot.se/ (uppdateras så gott som dagligen med nya bilder)

Ingwar Åfeldt

Jag körde den här vägen 1974 och det var en upplevelse. Mycket vackert! Jag kommer ihåg att han som tog betalt på färjan till Eidsdal pratade en norska jag inte för mitt liv kunde förstå så jag var tvungen att prata engelska med honom. Jag lägger in en bild av en del av Trollstigen.Återkommer med en bild av vägen till Grotli.

M v h
Ingwar

Staffan Sävenfjord

Citat från: Ingwar Åfeldt skrivet 24 juni 2007, 20:15:36 PM
Jag kommer ihåg att han som tog betalt på färjan till Eidsdal pratade en norska jag inte för mitt liv kunde förstå så jag var tvungen att prata engelska med honom. Jag lägger in en bild av en del av Trollstigen.
M v h
Ingwar

Ja, den norska de pratar i Sogn og Fjordane är inte precis lätt att förstå. Ni som tycker att de pratar konstigt i Bergen skulle vara med om den här dialekten. Men man vänjer sig vid det mesta och efter några dagar i området så gick det riktigt bra. Men de låter som om de vore uppväxta i Skåne söder om landsvägen och sedan bott hela sitt liv i ett bohusländskt fiskeläge.
På tåget mellan Oslo och Bergen råkade jag ut för en kille från Måløy där Nordfjord börjar. Det var också nära att jag tog till engelskan. Men efter ett tag förstod jag hälften av vad han se och kunde gissa mig till resten.
Och efter elva dagar på Hurtigruten omgiven av bergensare så blir det lite lättare att förstå även den lite mer nordliga Vestlands-dialekt som talas omedelbart "sør før Stad".
Lägger ut mina bilder från Trollstigen lite senare, men ser fram mot bilderna från vägen via Grotli. Eftersom jag valde vägen till Stryn via Hellesylt och därifrån via Gaularfjellet missade jag Grotli denna gång. Jag har dock åkt där förut.

Jag bloggar också http://savenfjord.blogspot.com/. Mina bussbilder finns på http://staffansbussbilder.blogspot.se/ (uppdateras så gott som dagligen med nya bilder)

Stein Erik Jacobsen

Trollstigen kan være en utfordring for noen  ???

Se link fra Aftenposten i dag  http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article1856990.ece

og norske Busspraten http://www.rhf.no/phpbb2/viewtopic.php?t=1831

Stein Erik

Ingwar Åfeldt

Äntligen fick jag lite tid att scanna bilderna från vägen till Grotli. Först kommer det dock en bild på en färja (och en buss), Esefjord. Skall sanningen fram så kommer jag inte riktigt ihåg vilken fjorde den korsade men vi åkte den på samma semesterresa.
Två bilder från Grotlivägen.


M v h
Ingwar