Suffix på busslinjer (SL)

Startat av Gew, 18 juni 2025, 15:32:40 PM

0 Medlemmar och 4 gäster tittar på detta ämne.

angulan

Busslinje 631 verkar vara ett undantag. Det är en ringlinje där 631 går högervarv och 631X går vänstervarv.

Linjenätet innan 2015 var ju ändå bättre

Nico

Ett X anger i sak egentligen bara att en linje har en avvikande sträckning, jämfört med den ordinarie körvägen, i vissa lägen. T.ex. var det inte ovanligt med X-skyltning på linjer som under peak fick snurra lite extra genom ett industriområde eller så. X anger alltså egentligen inte att en linje går rakare eller snabbare även om det är lite så det blivit på senare år.
»Den stora anledningen till att människan går vilse i tankarna är att det är outforskat territorium.«

Alfred E. Neuman

buskörare

631X har väl egentligen ingen avvikande linjesträckning jämfört med 631. Åtminstone inte längre. Kanske att fler X går via Vreta handel, men inte alla turer på X:et går där.

Nico

Detta är ju av gammal hävd, men man kan ju säga att 631X i princip har en avvikande linjesträckning gentemot vanliga 631, därav X:et. Nu har det ju fungerat så här utan mankemang i många år, men hade linjen kommit idag så hade varianterna antagligen hetat 631H resp. 631V.

Förr var det annars normalt med att X angav mindre förändringar. På mina fasta tjänster förr så hade jag både 505X samt 517X och X:et angav i bägge fallen att det rörde sig om de turer som vid vissa tider på dygnet körde via intilliggande industriområden.
»Den stora anledningen till att människan går vilse i tankarna är att det är outforskat territorium.«

Alfred E. Neuman

Maven

Citat från: Bältes-Assar skrivet 19 juni 2025, 15:20:53 PMCitat från: virtual1 skrivet 2025-06-19, 07:31:38
Haha, du skämtar va? Tänk dig att rutten ser ut ungefär som en cirkel, oavsett vart startpunkten är på en cirkel så kan du välja att åka runt cirkeln åt hållet som klockan/solen går (högervarv) eller tvärtom (vänstervarv) - där har du ditt H och V!

Vet inte om det där är så bra liknelse egentligen , klockans visare går ju åt vänster 50 procent av tiden !

Om du utgår från dig själv och står på golvet och tittar på visarens spets, ja. Men ur visarspetsens perspektiv så svänger den konstant höger.

Om man tänker sig att busslinjen går i cirkel längs ytterkanten på urtavlan, då kommer en linje i medurs riktning att konstant svänga höger, och en linje i moturs riktning att konstant svänga vänster. I verkligheten förekommer förstås både höger- och vänstersvängar, men om man förenklar linjesträckningen tillräckligt schematiskt på en linjekarta, så kommer en H-linje bara att svänga höger, och en V-linje bara att svänga vänster.

Kristofer

T - tillgänglighetslinje (71T)

Tidigare har det funnits många fler suffix. Exempel är
D - direktbussar motorvägen ej via Gustavsberg. 428D – 440D
H - 53H till Henriksdalsberget (övriga turer endast till Danviken)

Att 645 m fl inte har H och V beror på att de trafikerats på samma sätt åtminstone sedan 70-talet, och idén med H och V kom långt senare. Många H&V-linjer hade olika nummer tidigare, men då det varit ganska fullt i framför allt 500- och 600-serierna kom man på att man kunde spara in nummer genom att använda suffix istället.
( ) Turer inom parentes endast t. o. m. 1/11 1964 samt fr. o. m. den 1/5 1965.

Maven

Jag tycker att det blir tydligare att ha H och V med samma linjenummer, jämfört med att ha olika linjenummer beroende på riktning. När linjen har hyfsat hög turtäthet och du inte bor mitt på linjen, så kommer du oftast att åka med H i ena riktningen och V i andra riktningen. Då blir det tydligt att de har samma linjesträckning i båda riktningarna, precis som att man på en vanlig linje har samma linjenummer i båda riktningar.

IvveRivve004

Citat från: Kristofer skrivet 23 juni 2025, 09:33:40 AMT - tillgänglighetslinje (71T)

Tidigare har det funnits många fler suffix. Exempel är
D - direktbussar motorvägen ej via Gustavsberg. 428D – 440D
H - 53H till Henriksdalsberget (övriga turer endast till Danviken)


Glöm inte 69K som enbart gick till Kaknästornet. De vanliga 69:orna gick hela vägen till Blockhusudden.

maxh20

Vad betyder B?
Ersättningsbussarna mellan Gullmarsplan och Farsta strand heter 18X och 18B. 18X åker direkt till Farsta Centrum utan stopp emellan, och fortsätter sedan till Farsta Strand.
18B däremot stannar på massa hållplatser innan, såsom Hökarängen.

virtual1

Ofta är B ett suffix som just används till bussersättningslinjer (för tunnelbana/spårvagn - kanske inte lika ofta pendeltåg) som just i praktiken betyder att alla normala hållplatser stannas på och att det inte är en snabblinje.

Kristofer

Citat från: IvveRivve004 skrivet 23 juni 2025, 11:10:10 AMGlöm inte 69K som enbart gick till Kaknästornet. De vanliga 69:orna gick hela vägen till Blockhusudden.
Vi har ju även linje 59K som fortsatte till Karolinska sjukhuset. Övriga turer vände vid den tiden vid Norra station.
Det finns många fler exempel om man orkar leta i minnets labyrinter.
( ) Turer inom parentes endast t. o. m. 1/11 1964 samt fr. o. m. den 1/5 1965.

L. Gornitzka

Citat från: virtual1 skrivet 26 juni 2025, 08:59:20 AMOfta är B ett suffix som just används till bussersättningslinjer (för tunnelbana/spårvagn - kanske inte lika ofta pendeltåg) som just i praktiken betyder att alla normala hållplatser stannas på och att det inte är en snabblinje.

Jag kommer ihåg att B också användes som suffix för linje 559 tidigare. Där "egentliga 559" gick till Livgardet så gick 559B till Brunna.
Djuröbo med stort intresse för SL:s tåg respektive busslinjer och hur de går och så vidare.

Ersa

Citat från: IvveRivve004 skrivet 18 juni 2025, 15:55:42 PMUndantaget är dock linje 653V mellan Sätuna och Norrtälje via Lännavägen, som man måste förboka innan man kliver på.

Det finns många undantag. Två av dem:
  • Linjerna 645 och 646 körs i både vänster- och högervarv, men de har inga suffix, och har aldrig haft några.
  • Linje 631 körs i högervarv, medan 631X körs i vänstervarv.

Ersa

Citat från: Olle skrivet 19 juni 2025, 08:39:14 AMFinns 640Z och 648Z, anropsstyrda linjer runt Rimbo och Norrtälje med lite "flytande" tidtabell med tidsintervaller

Tydliga tidtabeller med fasta tider, fyra avgångar per riktning och vardag. Men där vissa tider kan behöva senareläggas uppemot nån kvart, om bussen behöver hämta upp från flera olika adresser "samtidigt" i Fasterna respektive södra Lohärad.

Ersa

Citat från: Bältes-Assar skrivet 19 juni 2025, 15:20:53 PMVet inte om det där är så bra liknelse egentligen , klockans visare går ju åt vänster 50 procent av tiden !

Men o.k då är H-bussen den som mest svänger höger, ska försöka komma ihåg det. Dock så är väl många av de här linjerna såna att H och V kör ut ur terminalen åt samma håll och delar sig efter en bit, och där går alltså H-bussen åt vänster.

Jag tyckte nog att det " gamla " systemet där bussarna hade olika nummer var bättre, t.ex 606 åt ena hållet och 616 åt andra hållet. Tog numrena slut eller varför ändrade man på det ?

Om man klistrar fast en liten buss sedd uppifrån på en klockas sekundvisare, så svänger den ju alltid åt höger, när visaren tickar på medurs, sett ur sin egen synvinkel.
Det är samma sak med bussars sidor. De vänstra bagageluckorna på en buss är alltid på de vänstra, sett ur fordonets synvinkel/körriktning. Kommer man mot bussens framsida, och blir ombedd att lägga väskan på vänster sida, får man själv alltså gå åt sin egen höger. Jämför med om ett fordon är vänsterstyrt eller högerstyrt. Det är alltid vänsterstyrt eller högerstyrt, och inga frågetecken finns där.

På frågan om numren tog slut, är det enkla svaret: Ja. Åtminstone gällande 600-serien, som varit hopplöst proppfull i decennier. Och eftersom man aldrig vågar/orkar ta tag i grundproblemet, leder det till att alla möjliga lokala och förvirrande suffix dyker upp istället.