Författare Ämne: Ackumulatorbatterier  (läst 1028 gånger)

Utloggad S Svensson

  • Medlem
  • ****
  • Antal inlägg: 3412
Ackumulatorbatterier
« skrivet: 02 november 2019, 00:06:03 AM »
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/cykelbatteri-borjade-brinna-kan-bli-valdigt-varmt

Läser detta på SVT hemsida. I programmet PLUS har det pratats om olika fordon som drivs av batterier. I några fall finns det batteridrift på en sparkcykel eller på en motsvarande som liknar en "gräsklippare".

När det gäller sådana fordon så är det helt enkelt så att fordonen inte har tillräckligt bra konstruerade. Det är ofta så att elkomponenter till personbilar skall hålla för en viss belastning. När det gäller eldrivna cyklar och motsvarande så verkar det som om delar av elen skakar sönder.
Vanliga bilbatterier kan också vara farliga. En person berättade för mig att de hade ett batteri som de höll på att koppla. Detta formligen flög i luften.

Själv ser jag en framtid i att det installeras 12 eller 24 Volt elsystem i lägenheter och villor. Det går då att ha en eller två bilbatterier som kan laddas med hjälp av solceller.Problemet är dock att batterier kan vara farliga. I en personbil kan batteriet var farligt om man kör ned näven och kommer åt pluspolen. Minus finns ju i karossen. Själv har jag sett personer köra ned näven och känna på något då vigselringen smälter och skapar svåra brännsår.
Om ett lithiumbatteri kortsluts så kommer även detta att orsaka brand.

Utloggad Nico

  • Шумадинац
  • Administrator
  • Medlem
  • *****
  • Antal inlägg: 5342
SV: Ackumulatorbatterier
« Svar #1 skrivet: 02 november 2019, 03:46:24 AM »
Batteribränder är vanligare än man tror och det handlar inte bara om kortslutning vid laddning eller felaktigt handhavande. Råkar man ut för självantändning så kan även det få ödesdigra konsekvenser. Det har t.o.m. lett till flygplanskrascher där man fraktat olika former av litiumbaserade batterier. Även till sjöss har det inträffat liknade bränder på fraktfartyg.

https://www.nyteknik.se/energi/har-exploderar-litiumjonbatteriet-6393843

Sedan finns det ju mängder med varianter på batterier. Enbart batterier med litium förkommer i en mängd kombinationer med olika material som fungerar som elektrolyter och då även skiljer sig åt i sin karaktäristik. Sedan finns det en drös med andra typer med. Detta är numera även något som bekymrar bl.a. räddningstjänsterna. Speciellt som batteridrivna elfordon kommer alltmer så kommer det att innebära nya utmaningar, t.ex. genom sådant som termisk rusning.

https://www.xn--brandskert-v5a.se/2015/0126/litiumjonbatterier-kan-skapa-farliga-gaser

Blir sedan även lite frågande var gäller trådens rubrik då det känns som en tautologi. Ackumulator är ju bara ett annat namn på ett laddningsbart batteri.  ;)
»Den stora anledningen till att människan går vilse i tankarna är att det är outforskat territorium.«

Alfred E. Neuman