Författare Ämne: Söndagsbild 76  (läst 2574 gånger)

Utloggad Jona

 • Medlem
 • ****
 • Antal inlägg: 1583
  • Jona on the net
Söndagsbild 76
« skrivet: 22 februari 2009, 01:58:43 AM »
HEJ

Om du skulle stå en bit upp på bergen och njuta av utsikten i höga kustens huvudstad Örnsköldsvik, se då till och inte ta med dig ett bowlingklot, som du sedan tappar. För i Örnsköldsvik, förkortat Ö-vik finns det inge plan mark.


Denna bild är tagen Norr om väg E4. Men eftersom E4 rundar berget så kan man även säga som så att dom andra bilderna i detta svep (utom bilden här nedan) är fotograferade både Söder, Norr och Väster om väg E4.


Bussen har några meter kvar till Örnparken, stadsbussarnas avgångs-hållplats i centrum.


Titta på Maxci långt där nere i bild, den befinner sig nära Örnparken.


Vi är högt upp, men ändå så har vi inte klättrat upp förbi all bebyggelse ännu. Nä det finns bra mycket mer hus ovanför den plats där vi befinner oss.


Nu vänder vi oss om och njuter av utsikten.

Wikipedia berättar följande: http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96rnsk%C3%B6ldsvik

Friska Viljor Backhoppnings nybyggda anläggning för träning och tävling finns på Paradiskullen bara några hundra meter från centrum. Den största hoppbacken på Paradiskullen ligger mitt i siktlinjen när man passerar genom staden på E4 i riktning söderut, och den har därför haft ett stort symbolvärde för staden där den står på Varvsbergets sluttning. När Botniabanan skulle börja byggas tvärs över backens nedre del var det därför en livlig diskussion om vad som skulle hända med backen. Resultatet av den diskussionen blev att en ny backe byggdes på samma plats som den gamla, men insprängd en bit i berget.

Paradisbadet är ett av Sveriges större äventyrsbad, med närmare en halv miljon besökare årligen. Här finns bland annat Sveriges längsta vattenrutschbana.

E4 går genom staden. Vägens storlek gör att stadens centrum delas i två delar, och det har länge diskuterats om att dra vägen förbi staden i en tunnel genom Åsberget, men än så länge finns inget beslut på något sådant.

Örnsköldsvik är en hamnstad, som tagit emot åtskilliga fraktfartyg, både svenska och utländska. Man har tidigare haft färjetrafik till Finland, både till Vasa och Jakobstad. Hamn finns också i Husum, Köpmanholmen och Domsjö.

Lägger även till lite information som berör sport
Örnsköldsvik är mest berömt för MODO Hockey som haft spelare som Peter Forsberg, Markus Näslund, Daniel Sedin och Henrik Sedin. Ibland brukar folk utifrån kalla Örnsköldsvik för "Foppaland".

Slut citat!

Tilläggas kan att Botniabanan är satt i trafik Husum - Örnsköldsvik för godståg.

Dom flesta Göteborgare har säkerligen rest med fordon som är födda i staden. Nämligen dom idag äldre spårvagnarna av modell M25, 28 och 29 är byggda i denna stad. Även olika band och stridsmaskiner är födda här, tillverkade av det stora kända företaget Hägglunds.

Se mer på denna länk: http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4gglund_%26_S%C3%B6ner


Sammanställningen http://www.jonaryd.rondelen.se/doku/sammanstallning_sondagsbild_070904.html


MVH Jona
MVH Filosofen Jona

Utloggad Jacob med C

 • Medlem
 • ****
 • Antal inlägg: 1222
  • Bussbilder.com
SV: Söndagsbild 76
« Svar #1 skrivet: 22 februari 2009, 21:37:35 PM »
Dags att ge sig ut och fota lite bussar hemma i Övik. Jag tog denna bild en av dagarna som Jona var på besök i Örnsköldsvik.

Besök min hemsida för bilder från Norrland http://www.bussbilder.com . Över 2100 bilder.


Dammtussar kan vara ett bevis på att någon gjort något roligare!

Utloggad Jonas Gustafsson

 • Medlem
 • ****
 • Antal inlägg: 2387
SV: Söndagsbild 76
« Svar #2 skrivet: 22 februari 2009, 22:49:27 PM »

Dom flesta Göteborgare har säkerligen rest med fordon som är födda i staden. Nämligen dom idag äldre spårvagnarna av modell M25, 28 och 29 är byggda i denna stad. Även olika band och stridsmaskiner är födda här, tillverkade av det stora kända företaget Hägglunds.Inte M28. De är byggda av ASEA/ASJ, trots att de ser nästan exakt likadana ut.

Fina bilder förresten!

//Jonas G
Gymnasielärare av årgång -71 som gillat bussar sedan barnsben men också har flera andra intressen, t. ex. att spela & sjunga.