Mat-tips stekt köttbit med klyftpotatis.

Startat av bastuper, 09 augusti 2008, 00:40:36 AM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

bastuper

Jag täntke köpa mig en köttbit av något slag och fösöka få den ätbar, stekt eller ugn kanske?

Lite krydda på det och klyftpotatis, det kan bli riktigt gott, vad har ni för erfarenheter?

Förresten, kanske göra Fattiga Riddare?

LinusG

Grilla alla ggr.. =)   
Sen klyftpotatis funkar kanon..   
Sen lite grönpepparsås till detta..   Så är de finemang. =)

Björn Forslund


Jonas Gustafsson

Med klyftpotatisen (som du väl gör själv av rå potatis? Det är nästan lika lätt som färdig klyftpotatis och mycket, mycket godare) ugnsbakar du även morotsstavar, paprika, rödlöksklyftor och halverade vitlökar, ev. även lite palsternacka och/eller rotselleri. Ringla olja och strö salt och timjan över innan ugnsbakningen, och varför inte lite flytande honung. 200 grader i 20-25 min.

Godare mat kan man inte få för så jämförelsevis lite nedlagt arbete.

//Jonas G
Gymnasielärare av årgång -71 som gillat bussar sedan barnsben men också har flera andra intressen, t. ex. att spela & sjunga.

Peter Rost


Camilla

Helt klart den godaste såsen är bearnaisesås till en köttbit

jocks74

nja går nog på pepparsås jag :) med stekt svamp till:)

Camilla


bastuper

Det ska vara enkelt med få ingredienser.

Så jag ska se vad jag lyckas med i köket :)

Tack!

jocks74


bastuper

Jag tackor och råbockar! :)

Nån som har erfarenhet av att steka kött, hur lång tid bör dom ligga på stekning?

Jag minns inte riktigt vad det var exakt för kött vi åt då vi åt "grillat i köket" men nått liknande var det.

Staffan Sävenfjord

Citat från: bastuper skrivet 09 augusti 2008, 02:42:13 AM
Jag tackor och råbockar! :)

Nån som har erfarenhet av att steka kött, hur lång tid bör dom ligga på stekning?

Jag minns inte riktigt vad det var exakt för kött vi åt då vi åt "grillat i köket" men nått liknande var det.

Det beror ju på hur man vill ha köttet. Vill man ha det medium är en god regel att låta det steka tills det börjar blöda på ovansidan. Då vänder man på det tills det åter börjar blöda. Man skall ha varm panna. Ungefär tre minuter på varje sida brukar då vara lagom. Gäller förstås inte lövbiff, då det ofta räcker med en halv minut på varje sida. Och så skall man inte pressa på köttet med stekspaden eller vända det mer än en gång.


JB

Beror ju även vad det är för kött, vilken styckningsdetalj och om det man helsteker eller steker skivor. Borde stå en del i närmsta kokbok.

/Jonas

Staffan Sävenfjord

Citat från: JB skrivet 09 augusti 2008, 13:04:24 PM
Beror ju även vad det är för kött, vilken styckningsdetalj och om det man helsteker eller steker skivor. Borde stå en del i närmsta kokbok.

/Jonas

Jag tänkte på kött av type entrecôte fast det borde jag ju ha skrivit.

JB

Citat från: Staffan Sävenfjord skrivet 09 augusti 2008, 16:20:21 PM
Jag tänkte på kött av type entrecôte fast det borde jag ju ha skrivit.


I det fallet håller jag helt med dig. Men eftersom frågan gällde "köttbit av något slag" tänkte jag påpeka att det är skillnad på kött och kött. Vissa köttbitar måste kokas för att bli ätliga, andra går bra att steka. Fördelen med kokkött är att man kan låta det stå och puttra på spisen medan man gör annat.

/Jonas