Författare Ämne: Betala med "VisaKort" på bussen ?  (läst 7070 gånger)

Utloggad Jonas1968

  • Medlem
  • ****
  • Antal inlägg: 274
SV: Betala med "VisaKort" på bussen ?
« Svar #15 skrivet: 17 augusti 2008, 03:03:05 AM »
Jag prövade idag åka med "nya" linje 1 Trollhättan-Skövde-Karlsborg.
Här försiggår försök med att använda Visakort. Idag fungerade det inte därför att det var dålig mottagning. Principen är ju ganska enkel. Man laddar sitt mörkblå kort från Visakort genom att visakortet stoppas ned i en kortläsare där kunden slår sin pinkod.
Kanske föraren skall ha med ett inbetalningskort också att lämna kunden då inte mottagningen fungerar.

Alltså Visakort användes då man skall ladda det blå magnetkortet (chipskort). När vi åker bussen loggar vi in oss på bussen,dvs maskinen drar ett belopp(t ex 500:-) och sedan stiger vi av efter 5 km och då loggar vi ut oss ur bussen (och maskinen lägger tillbaks 470:-). Tänk om vi glömmer logga av oss. Vad gör vi då ? Och vad gör VT då resp då Visa inte fungerar?
Försök pågår också på linje 900 Falköping-Tranemo.
Bättre än att håll på med inbetalningskort är nog att apparaten lagrar köpet offline och sedan överför till banken när man återfår kontakten med nätet. Att dela ut inbetalningskort föutsätter ju att man kontrollerar legitimation och noterar personnummret, annars kan man ju inte skicka krav ifall resenären skulle strunta i att betala vilket skulle sinka påstigningen och orsaka förseningar.

Utloggad Lars

  • Medlem
  • ****
  • Antal inlägg: 964
SV: Betala med "VisaKort" på bussen ?
« Svar #16 skrivet: 17 augusti 2008, 22:14:04 PM »
Hej

På våra Norska Timekspressbussar har man i några år kunnat betala med kort.
Tidigare drogs korten i en egen terminal och kunden slog pinkod. Där kunde kunden faktist ta ut pengar om han ville men detta praktiserades bara undantagsvis om kunden t.ex behövde kontanter till anslutande lokalbuss mm.

De nya biljettmaskinerna (Almex) dras kortet direkt i maskin kopplat till den biljett som säljs utan pinkod. Detta är otroligt snabbt.
En gammal bussförflyttare