Huvudmeny

Luxor

Startat av zjbus, 30 oktober 2021, 15:05:03 PM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

zjbus

Fortsätter samtalen om Luxor här då det inte har något med Två bilder från sydväst för 50 år sedan att göra. Luxor AB som ägs av företaget Finlux var en stor svensk tillverkare av radio, TV, datorer, grammofoner och bandspelare. Huvudkontor och tillverkning fanns i Motala. Den egna tillverkningen av radioapparater upphörde 1976.

Nokia blev huvudägare 1984,  Tv-tillverkningen  i Motala började avvecklas 1992 och flyttades till Finland. Ett samarbete med då Electroluxägda Autoliv AB ledde till att Autoliv först blev delägare i Luxor Electronics för att sedan 1998 köpa hela verksamheten. I Motala fanns tillverkning av olika typer av elektronikprodukter för fordonsindustrin kvar till den 18 januari 2016 då den sista produktionslinan stoppades. Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Luxor_(f%C3%B6retag)#Luxor_splittras

Varumärket Luxor ägs numera av turkiska Vestel och används för tv-apparater på den svenska marknaden. Dessa har då inget att göra med televisionsapparater som Luxor AB själva tillverkade och sålde.

S Svensson

Jag kan förstå hela intresset. Men i Sverige är det bolagets org nummer som utmärker ett företag. Inte själva namnet.

Ibland kan det då gå åt "skogen" om man blandar namnen. Exempel AB Volvo. Ett företag som 1916 bildades för att sälja kullager. 1927 började man tillverka automobiler (såväl person- som för laster).
I Stockholm bildades flera föreg under tidiga industrialiseringen. AB Atlas, AB Bergsunds Mek verkstad,Bolinders och i Eskilstuna Munktells.
De senare övertogs av Volvo. Redan på 1930 talet-
I Kristianstad började ett företag köra buss och hade köpt bussbolaget där under namn AB One. Sedermera omdöpt till AB Linjebuss. Jag tycker inte man skall kalla Munktells för Volvo och AB One för Transdev. Det finns flera exempel. Själv brukar jag visa en del museiföremål. Har läsarna glömt Persil och Tomteskur. Enligt uppgift har Einar Nerman tecknat en del om dessa, bla  filmreklam. Så har vi AB Merresor som marknadsför sin tågtrafik som "Snälltåget".

zjbus

Håller med dagens skribent i tråden Två bilder från sydväst för 50 år sedan att Luxor tv är långt från ämnet men föredrar att fortsätta samtalet i denna tråd istället.
Det som setts i en Ica maxi butik nyligen är ingen Luxor tv då Luxors produkter inte tillverkas längre, sannolikt rör det sig om någon produkt från den turkiska hemelektroniktillverkaren Vestel: https://sv.wikipedia.org/wiki/Vestel