Nordboer'n liker å bygge i tre

Startat av gunn-mas, 16 juli 2017, 10:27:12 AM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.


Niklas Bygdestam

Citat från: gunn-mas skrivet 16 juli 2017, 10:27:12 AM
Er dette framtida, å bygge store bruer i tre?

https://www.nrk.no/ho/dette-kan-bli-den-nye-mjosbrua-1.13477617


Jag begriper inte hur en sådan stor konstruktion ska kunna hålla om den byggs i trä. Och då tänker jag på rötskador och sånt. Men byggs denna så är det ju ganska fantastiskt.
Jag är växelvis boende i Uppsala och i Belgrad. Granskar därför fordon, trafik och infrastruktur ur två länders perspektiv.

gunn-mas

Lær mer om limtre her.
http://www.moelven.com/no/Produkter-og-tjenester/Limtre-og-Kerto/Limtre/

Råte unngås, som på hus, med måling eller beis. I gamle dager brukte man tjærebrenning. Dette er så Skandinavisk som det går an.

David M

Lite kuriöst men närliggande kan nämnas att det i Sverige fram till EU-inträdet 1995 var förbjudet att bygga med trä som en del i bärande konstruktioner i flervåningshus (över två våningar) inom stadsplanelagt område. Så hade det varit sedan 1874 års byggnadsstadga.


Jag anar mig till att det finns en del eftersläpning vad gäller möjligheterna att bygga i trä p.g.a. detta (och det avtryck förbudet gav byggbranschen under många år). Det fanns ingen anledning eller möjlighet att forska i det s.a.s. men det kan det kanske bli ändring på nu.

Nico

Lite OT, men det har ju på senare börjat byggas en del flerfamiljshus i trä. T.ex. i Sumpan.

http://www.residencemagazine.se/arkitekturdrom-i-sundbyberg-helt-byggt-i-tra/
»Den stora anledningen till att människan går vilse i tankarna är att det är outforskat territorium.«

Alfred E. Neuman


David M

I boken "Vägen Vi Verket: 50 år med Vägverket i Kalmar Län 1944-1994" skriver man i ett avsnitt att ett av målen man hade under efterkrigstiden var att göra sig kvitt alla träbroar på det offentliga vägnätet i länet, ersätta dem med betongkonstruktioner. Det inte minst för att träbroarna hade låg bärighet och kunde orsaka långa omvägar för vissa transporter.


Lägg till att det som sagt var fanns ett nybyggnadsförbud för bärande stommar på flerfamiljshus i tätbebyggt område så har det liksom suttit i väggarna att "-det går inte!" använda trä till konstruktioner som ska hålla riktigt hög bärighetsförmåga. Med de nya förutsättningarna som gäller sedan ca 20 år tillbaka, nya generationer på arbetsplatserna etc. kan det kanske bli annorlunda nu, byggas fler träbroar etc. Det ges åtminstone som en teoretisk möjlighet jämfört med innan när den möjligheten var helt stängd.

Freke

Den hoppas vi på i Skellefteå. 😊 Centrumbron ca 400m lång byggd i limträ.

Skickat från min SM-A500FU via Tapatalk


Niklas Bygdestam

Jag är växelvis boende i Uppsala och i Belgrad. Granskar därför fordon, trafik och infrastruktur ur två länders perspektiv.