Personalbrist leder till inställda avgångar i UL-trafiken

Startat av Ersa, 07 augusti 2022, 18:12:40 PM

0 Medlemmar och 2 gäster tittar på detta ämne.

Ersa


Lars-Håkan_E

Liknande problem hade man på Gotland under förra veckan, inställda turer p.ga personalbrist och ingen information, skillnaden är väl dock att här finns ingen överenskommelse om information appledes.

Jacob

#2
Från GUBs sida informerar vi UL i tid när det gäller indragningar på grund av personalbrist, men oförutsedda händelser är omöjliga att rapportera i tid. En stående buss med exempelvis dörrfel ställs ofta in 10 minuter efter ordinarie avgångstid, eftersom vi på trafikledningen alltid försöker få bussen på rull utan någon indragning som konsekvens.
Särskrivning är en dödssynd!

buskörare

Jag tror inte alla resenärer fattar att saker händer akut. En buss säger ju sällan till 2 h innan den tänker gå sönder, så information hinner gå ut. Personalbrist kan lika gärna innebära att förare som är lagd på tjänst inte dyker upp, det har vi tyvärr haft många av nu i sommar. Så, det är ju inte så enkelt som de många gånger tror.

Ersa

Men det går inte att enkelt bortförklara nuvarande personalbrist med enkla svepande argument. Det saknas på många håll helt enkelt så mycket folk att man inte ens kan fylla ut de fasta tjänstegrupperna, och det är fler som slutar än man klarar av att nyrekrytera. Vissa hävdar att detta bara är tillfälligt över sommarsemestern, men det var precis lika illa under hela våren på många håll. Hur det blir under resten av året återstår att se.

BSB101

Om man har problem med att personal inte dyker upp, utan giltiga skäl, känns det som man har ett större internt problem.

buskörare

Ja, det är klart man har ett problem med de som inte dyker upp. Jag tar förgivet att dessa inte jobbar kvar efter det.

Ersa

Jag tror ni missförstår situationen. Som jag har förstått det har man inte tillräckligt med heltidsanställd schemalagd personal på många håll, helt enkelt. Människor som inte ens är anställda på ett bussföretag, kan ju inte förväntas dyka upp för att arbeta. En större och större andel av förarkåren går dessutom över till timtidsanställning pga missnöje med schemat, och dessa kan man inte heller tvinga att arbeta mer än de själva vill.

Dessutom vaknar nu Arlanda och olika resebyråer till liv efter pandemin, och rekryterar/återanställer folk. Även lastbilsbransherna har personalbrist, och rekryterar gärna vana förare som även har C- och CE-behörighet vilket är behörigheter som en rätt stor andel av förarna i Uppsala län och Norrtälje trafikområde redan har.

Nico

I sak är det väl egentligen inte brist på folk med rätt behörighet på lappen för att köra buss. Problemet är mera att få locka tillbaka dem att köra buss, alltså klassikern med att man måste göra yrket mera attraktivt.

Sedan är det ju så att man på många håll begränsat för timmisar och motsvarande. Ofta är det dock timmisarna som får mycket att gå runt, så försöker man runda det faktumet så får man problem.
»Den stora anledningen till att människan går vilse i tankarna är att det är outforskat territorium.«

Alfred E. Neuman

Bältes-Assar

Om det blir lite sämre tider så kanske vissa som har busskörkort kan " lockas tillbaka " att köra buss igen, då får väl bolaget en bra förare ganska billigt. Men annars är det nog en rätt dödfödd idé, bättre att fokusera på dem som inte får andra jobb.

Ersa

Det du beskriver, med tillbakalockade förare är ju en tidsperiod vi haft i sisådär 2½ år, som just nu håller på att ta slut. Rent personalmässigt hade linjetrafien rätt bra tider under pandemin, i form att förare från närliggande branscher, t.ex turistbuss- och rederibussbranschen tillfälligt återvände till den linjetrafik de har koll på, men även D-kortinnehavare från helt andra branscher kom på gästspel, som t.ex från Arlanda. Så under våren och sommarsemestern 2020-2021 var det rätt gott ställt för linjetrafiken, utan kriser och inställda avgångar.

Denna vår och sommars inställda avgångar tyder på att det ser värre ut, då de rent generellt sämre tiderna i form av pandemin, nu definitivt är över och den under pandemin gästspelande personalen nu går tillbaka till sina dåvarande jobb.
Nu gäller det för linjetrafikbranschen att försöka göra sig attraktiv. Hur nu det ska gå, då de nya operatörernas nya avtal rent ekonomiskt kräver att man går precis efter avtal, och inte bjuder till något mer än så. Inga specialtjänater och inga lönebonusar.

Man kan givetvis fokusera på de som inte får andra jobb. Om man vill köra kvaliteten och säkerheten fullständigt i botten, och få ersättningstrafiknivå i alla områden...

BSB101

CitatMan kan givetvis fokusera på de som inte får andra jobb. Om man vill köra kvaliteten och säkerheten fullständigt i botten, och få ersättningstrafiknivå i alla områden...
I grund och botten är det en utbildningsfråga att se till att personalen har tillräckligt utbildning för att hålla kvalité och säkerhet på en bra nivå. Men givetvis kan man som arbetsgivare ha inställningen att personalen är obildbar men du är det ett val man gör. Visst vill alla arbetsgivare ha superutbildad personal som är helt självgående men om man inte erbjuder löner och villkor för att få den personalen så får man ta till andra saker istället.

Ersa

Utbildar gör man ju hela tiden, för en hel del pengar, men det blir ju till sist och slutligen bara ett sisyfosarbete, med tanke på den höga personalomsättningen, där de man utbildat hela tiden byter jobb till andra branscher.

ConnyP

Ett problem är  att de större utförarna inte anställer personal med den högsta lönegraden, har själv fått nej fastän jag aldrig kommit försent eller skadat någon buss samt alltid varit i god tid till nästan varje avgång och många års erfarenhet av linjetrafik. De verkar prioritera förare från Arbetsförmedlingen främst.

homer

Det är absolut inte min erfarenhet att man skulle välja bort förare i högre löneklass, det rör sig ändå om extremt små skillnader, enbart några enstaka tusenlappar, om ens det.