Kyrksocknar, härader, landsdelar och andra gamla termer i svensk geografi

Startat av Nico, 24 september 2021, 10:32:00 AM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Nico

Själv bor jag tydligen i Fennoskandia!  :P

Skämt åsido, ska man hålla på med olika indelningar är det väl oftast enklare att hålla sig till sådana indelningar som har en direkt funktion och är juridiskt administrativa enheter.

Landskap, härader mm. är numera mest geografiska kuriositeter i bästa fall och direkt förvirrande i sämre fall.
»Den stora anledningen till att människan går vilse i tankarna är att det är outforskat territorium.«

Alfred E. Neuman

Ersa

Precis. Församlingar, kommuner och län således. Om vi ska verka kunniga om vårt eget lands geografi alltså.

Landskap, härader, landsdelar och folkland är alla rätt förlegade och/eller inofficiella. Områdesnamn som Österlen, Bergslagen och Roslagen finns ju iofs också, men inte ens de som bor i och nära såna  är ju helt överens om var gränserna för dessa egentligen går. Dessutom har folk i andra delar av landet väldigt dålig koll på dessa områden.

Bältes-Assar

Citat från: Ersa skrivet 04 oktober 2021, 17:52:16 PM
Precis. Församlingar, kommuner och län således. Om vi ska verka kunniga om vårt eget lands geografi alltså.

Nästan rätt! Distrikt, kommuner och län är det som gäller numera.

Men många är ju lite traditionella av sig och vill hellre använda de gamla begreppen.

Bussmicke

En del äldre begrepp används ju än. Meteorologerna använder ju landsdelarna Götaland, Svealand och Norrland.

/Bussmicke
www.bussmicke.se

//Bussmicke.

Aldrig utanför dörren utan en kamera!
Besök min kanal Bussmicke.se på Youtube.

Stolt ägare av: Canon EOS R och R7, 6D Mark II, Canon Powershot G7 X Mark II och Sony RX100M3 och RX100M7.

S Svensson

Distrikt är en efterföljare till kyrkans indelning. Genom att skatteverket tagit över folkräkning och skatteskrivning så har man bildat distrikt som skall omfatta samma område som patorat och församling.
En församling är en indelning som finns (ibland fanns tidigare) med en eller flera kyrkor. Genom att ha förvaltning av flera församlingar får man då ett pastorat med en chef för denna i form av en kyrkoherde.

Landstingen kallas numera Regioner. Men det kan finnas flera regioner av olika typ. Exempelvis i Göteborgsområdet finns en region som kallas Göteborgsregionens kommunalförbund. Detta är en sk A-region.
https://sv.wikipedia.org/wiki/A-region

Kanske det är bäst att hålla sig till Landskap,län och socknar. Vidare är härad ett begrepp som bygger på indelning i tingsrätter (och liknande).
Sjuhäradsbygden har de flesta hört talas om. Men hur är det med Göteborgsområdet ? Det finns häradskartor också.
En stor del av kommunerna fyller 50 år. För 1971 och några år framåt bildades det storkommuner. I vissa fall flyttades det länsgränser. Hallands län är som sagt inte samma som Hallands landskap. Lindome tillhör Mölndal, delar av Båstad tillhör Skåne, Falkenberg har numera delar av Västergötland fd Högvad med Älvsered och Varberg har inkorporerat Kungsäter gamla kommun. Varberg skulle en gång också få Horred men det blev protester. Löftadalen (Åsa,Frillesås,Idala) var påtänkta tillhöriga Varberg, men det blev Kungsbacka. Borås kommun blev mycket stor när den bildades cirka 1974 genom att gränsen gick emellan Bollebygd och Rävlanda.Det senare tillfördes Härryda kommun. En tid innan kommunsammanslagningen 1 jan 1971 ändrades Kinna köping genom att 1 jan 1969 Rydal tillfördes. Men gränsen Mark och Borås går 300 m nörr om Ryds gård och Seglora tillhör numera Borås. Kyrkans indelning har också ändrats så att församlingar inom Borås kommun tillhör, eller skall tillhöra Borås från 1 jan 2022. Ja det är mycket att lära sig. Kanske blir det lite kvar i alla fall från Axel Oxenstiernas tid ändå.  Problemen med ändringar är ju att det blir onödiga gränser. Ett exempel är Kungsäter och Gunnarssjö som ligger långt bort från Veddige och betydligt närmare Horred.
För den bussintresserade kan ju också nämnas att det varit ändringar i gränser tidigare. Gränsen Skaraborg-Älvsborg gick vid Lilleskogs järnvägsstation.