Angående vita eller gula linjer som vägmarkeringar så är de gula än idag så att säga godkända enligt europeisk norm. Anledningen till att man bytte i Sverige var att det är ett tidskrävande jobb att måla om alla vägar där svängfiler och annat ska markeras och där det är skillnad på om det är vänster- eller högertrafik. Därför påbörjades ommålning en tid före själva högertrafiksomläggningen och eventuellt var det vissa ställen där man avslutade först en liten tid efter. För att då trafikanterna skulle veta om målningen gällde vänster- eller högertrafik så ändrades det till vitt för att trafikanterna skulle förstå att det var den nya markeringen som gällde högertrafiken, inte vänstertrafiken. Så tiden före omläggningen kunde då trafikanterna med detta förstå att markeringarna inte alltid stämde helt om den var vit eftersom den var tänkt för att man körde åt andra hållet. Efter omläggningen blev det motsvarande "fel" om markeringen var gul. När allting till slut var vitmålat var de så att säga klara.
När det gäller stoppskylt så var detta en europeisk norm som ändrades 1968 genom en konvention det året. De gamla stoppskyltarna i hela Europa var då runda, se länk:
http://farm8.staticflickr.com/7381/11868974253_8615bfddfb_h.jpgDet som skiljde sig var om det var gul eller vit bakgrund och så kunde vissa länder, bland annat Sverige ha sin egen stavning på ordet "STOPP". Annars var skyltarna lika.
Men av någon anledning bestämde man sig genom konventionen 1968 att skyltarna skulle få nuvarande utseende istället. Alla länder skulle då också nu ha texten "STOP" i skylten, oavsett vad det än heter på landets språk, vilket alltså då även gäller t ex Sverige eller Frankrike. Likaså i Ryssland står det "STOP" och inte "СТОП" vilket man skulle kunna tro att det skulle kunna stå där. Det finns ett undantag. Det gäller Turkiet. Där har de skyltar med samma utseende, men det står "DUR" på skyltarna istället, se länk:
https://farm4.static.flickr.com/3743/19588732250_40093a1468_b.jpgSom redan nämnts så kom den konventionen som innebar att hela Europa skulle byta ut stoppskyltarna 1968. Något irriterande för Sveriges del faktiskt. För det var ju ett år efter att man i Sverige hade ställt om till högertrafik och med detta redan gjort en massa ändringar och uppdateringar även av vägmärkesstandarden så att den skulle uppfylla det som då var de senaste europeiska normerna. Så om detta hade beslutats lite tidigare så hade man ju i Sverige givetvis passat på att också byta stoppskyltar vid själva högertrafiksomläggningen. Det hade man självklart sparat både pengar och resurser på. Nu fick man istället en "mellanperiod" med högertrafik, men med gamla stoppskyltar.
Beslutet kom alltså 1968. Vissa länder började byta redan ca 1970-1971. Sverige bytte 1973. Några länder väntade till ca 1975-1978. Italien tillhörde de som dröjde längst. Där gick det en liten bit in på 1980-talet innan de till slut bytte där med.