Modellbussar och ritningar

Startat av LYR, 10 januari 2011, 17:31:42 PM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

LYR

Dessa länkar  leder till ett forum om bussar i modell i många varierande skalor:

http://www.modellbus.info/

http://www.modellbus.info/aktuel-1.htm


De är också  från många delar av världen, så mycket intressant som kan väcka "vill-ha-begäret"- men inte så lätt åtkomliga, eftersom vi  inte har så många hobbyaffärer med denna speciella inriktning.   

Jag undrar också personligen om det finns något intresse här bland forumets medlemmar för just sammlarnodeller och modellbyggen..?
Vi har ju inte så många bussar i modellvärlden att välja på - om det inte är utländska förebilder - men visst finns några moderna Volvo i 7000-/9000-serien, även 7700 hybrid och några få turist-/långfärdsbussar Volvo och Scania - samtliga här uppräknade i skala 1:87.
I större skalor 1:43 och 1:50 har tidigare kommit ut svenska bussar från ex.v. NZG.
Men det vore också positivt om vi kunde få se några  av de svenska Volvo eller Scanias tidigare förebilder - och vilka bussar skullle då vara mest önskade....och från vilka tidsepoker.....  1940-50-60-70......?


En annan fråga som jag funderat på – hur många är intresserade av att dela med sig av sina ritningar, måttskisser, datablad på bussar? Själv har jag en del men  har också önskemål om  ytterligare tillskott.
Även om det inte är aktuellet med ett modellbygge så finner åtminstone jag ett stor nöje i att bara studera planlösningar, chassin, karosserier, drivlinor m.m. 
Kom gärna med synpunkter!

/ LYR

BengaB40

Hej! Visst hade det varit kul om man under årens lopp hade fått se modeller av 30/40/50-tals Scania- och Volvo-bussar med Hägglund/ASJ/SKV-karosser i skala 1:43 eller 1:50 i hobbyaffärerna! Den skicklige modellbyggaren Tord Karlsson i Arboga serieproducerade några chassi-modeller av Volvobussar i skala 1:50 på 90-talet, hade turen att få köpa en 30-tals Volvo B10 och en B11 av dessa. Vi diskuterade då just detta med bristen på typiska svenska bussar i modellutförande. Engelska och tyska märken har det ju aldrig varit svårt att komma över! Hälsn. BengaB40

LYR

Nu har jag lagt ut en del ritningsmaterial - så var så goda! -Är tacksam för synpunkter och "bjud gärna igen"!
Finns här via länken:
http://www.omnibuss.se/forum/index.php?topic=41886.0

/ LYR


LYR

Två VOLVO hybridbussar från Motorart - se vidare länken:
http://www.modellbus.info/aktuel-1.htm

Om de går i trafik i Sverige redan kan jag inte svara på, men de lär finnas testexemplar i lokaltrafiken i Göteborg
- någon Göteborgare som kan bekräfta?

/ LYR