Ledbuss i Vänersborg/Trollhättan?

Startat av virtual1, 28 augusti 2023, 10:15:22 AM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

virtual1

Finns idel 18 Meters El-MAN på SBH nu som står att de ska till Tvåstad, inte läst nåt tidigare om att Vänersborg/Trollhättan ska få ledbussar? Vilka linjer?

John P

Från oktober kommer det att gå ledbuss på linje 24 i Trollhättan under dagtid fram till runt 19-tiden, ( 12 m buss senare på kvällen).
Bussförare på Nobina Trollhättan.

virtual1

Intressant! Nån som vet vad som kommer hända med finländarna i 61XX-serien då, de verkar ju mest rulla på stadslinjer just nu, avvecklas de efter bara några månader i trafik, eller kommer de köra landsbygdstrafik primärt?

Bernt Talbrant

Eftersom "finländarna" målades i den gamla färgsättningen är det väl sannolikt att de försvinner. Nytillkomna som ska vara kvar har ju fått nya designen.

Fifty

Att bussar från Finland, Sörmland, Uppland och Skaraborg flyttades till området för en så kort period berodde på att man ville ersätta den dyra gasdriften med diesel. (som jag förstått det)

Flertalet Solaris/MAN togs ur trafik eller flyttades när de ersattes av de i flera fall äldre dieselbussarna. Nobina kör på ett tillfälligt avtal då upphandlingen överklagades, så gissningsvis hade både Nobina och Västtrafik ekonomiskt intresse i denna lösning. 

John P

Citat från: virtual1 skrivet 28 augusti 2023, 10:58:10 AMIntressant! Nån som vet vad som kommer hända med finländarna i 61XX-serien då, de verkar ju mest rulla på stadslinjer just nu, avvecklas de efter bara några månader i trafik, eller kommer de köra landsbygdstrafik primärt?

61xx-vagnarna kommer inte att fortsätta att användas i det nya avtalet, däremot kommer nog vissa att användas i början tills all utrustning för laddning av elbussarna är på plats. Visserligen har 61xx-vagnarna inte varit här så länge, men mer än några månader är det i vart fall, blir väl runt 8 månader som de flesta har används och då i ganska intensiv trafik. Bussarna är stads / förortsbussar utan bälten, de används inte i landsbygdstrafik, även om t.ex  L 62 visserligen kör kortare sträckor på landsväg och ett par turer på linje 38 och 61 körs med 61XX vagn. Vet inte vad som kommer hända lite mer långsiktigt med dessa bussar, de nyare är Euro 6 och känns ganska moderna och i bra skick medans andra känns lite slitna och har sett bättre dagar. Lidköping och Skara har en del gamla Volvo 8500, om man kommer fram med 13 m bussar kanske de kan fortsätta köra där ( med vissa anpassningar eller om man kan få dispens), för det kommer knappast satsas på nyare bussar så länge inte ett nytt avtal är på plats och det är ju inte säkert att Nobina vinner det.
Bussförare på Nobina Trollhättan.