Veteranbusstreff i Molde: Bussar 1954-1955

Startat av Staffan Sävenfjord, 26 maj 2008, 19:39:52 PM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Staffan Sävenfjord

Kvällens två första bussar är från 1954 och de två sista är från 1955.

Först en turistbuss som hade Romsdals Skyssforening som första ägare. Den användes först för sightseeing på Trollstigen från Åndalsnes. Bussen hade sedan skiftande öden, gick bland annat i arbetaretransporter, innan den 1988 hittades i ett skogsparti och restaurerades så att den var klar 1997.


Så en buss som beställdes av Eide Auto, men snart såldes till Julsundsruta. Den gick på linjer mellan Fræna och Molde. År 1980 sammanslogs ett antal bussbolag, bland annat Julsundsruta, till Atlantic Auto. Detta är den enda bevarade bussen med Røvik-kaross.


Nästa är en Volvo, som karosserades av förste ägaren Nordfjord og Sunnmøre Billag i Stryn. Jodå, det är föregångaren till dagens Vest Buss. De byggde 40 bussar här till det egna bussbolaget men detta är den enda som är bevarad. Den togs ur trafik 1985 men räddades av anställda och restaurering påbörjades 1992. Nordfjord og Sunnmøre är ett av de bussbolag som fusionerades i Fjord1, så man kan säga att den har haft samma ägare hela tiden.


En Bedford får avsluta kvällens show. Denna köptes av Skodjeruta, som körde mellan Solnørdal/Skodje och Ålesund. 1977 avregistrerades den och köptes av RHF Sunnmøre 1988. De har återställt den i orginalfärgerna.


Fakta i kommentarerna är från utställningskatalogenJag bloggar också http://savenfjord.blogspot.com/. Mina bussbilder finns på http://staffansbussbilder.blogspot.se/ (uppdateras så gott som dagligen med nya bilder)