SL H24 på Älvsjövägen 1970

Startat av Mr G, 07 maj 2024, 11:48:42 AM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Mr GEn julidag 1970 är SL H24 75457 just i färd med att stanna till vid hpl Älvsjö station. Eller hette hållplatsen vid den tidpunkten endast Älvsjö? 
吉先生

zjbus

Tack för ditt mycket trevliga fotografi, undrar vad det är för lastbil mittemot Capitolen? Bakom den står en Volvo 164 ser det ut som och därefter en bubbla, Volvon i det närmaste ny.

Ulf Berlin

Inväntan av tid för extratur?
Vad är det för skylt vid hållplatsen där bussen står?
Fint tidsdokument :) /Ulf

Peter Rost

Mycket trevligt!

Var det Hammarby som körde denna tur?

//Peter

Nisse Bökelund

Citat från: zjbus skrivet 07 maj 2024, 13:30:38 PMTack för ditt mycket trevliga fotografi, undrar vad det är för lastbil mittemot Capitolen? Bakom den står en Volvo 164 ser det ut som och därefter en bubbla, Volvon i det närmaste ny.

Ser ut att vara en Bedford.   https://res.cloudinary.com/cognitives-s3/image/upload/c_limit,dpr_auto,f_auto,fl_lossy,q_auto,w_1200/v1/cog-aap/n/611/2023/Dec/18/6qfFYERKTgzYd2MCzd96.JPG

roggek

Huset till höger bakom WV-bubblan finns kvar än idag, men huset med livsmedelsbutiken är riven.
Angående hållplatsnamnet så gissar jag eventuellt på att det kan vara "Johan Skyttes Väg" eftersom den korsar bakom fotografen. Fin bild hursomhelst.
Skylten i bakgrunden är väl SJ Huddingelinjerna?

Gunnar D

Citat från: Mr G skrivet 07 maj 2024, 11:48:42 AMEn julidag 1970 är SL H24 75457 just i färd med att stanna till vid hpl Älvsjö station. Eller hette hållplatsen vid den tidpunkten endast Älvsjö? 

Ganska fantastisk bild, tack för den!

H24 som ordinarie vagn på linje 193 1970. Bakgrund till det? Är det inte en bokbusskylt i bakre läget?

På SL-kartan 1970 heter hållplatsen Älvsjö. Den nya stationen med ramp öppnades väl sent 1970 och då fördes väl berörda linjer in till den med nya hpllägen. I samband med det ägde förmodligen namnbyte rum eftersom i hplförteckning för linje 193 (1.10.71) heter den Älvsjö Station.

Mvh Gunnar

Mr GHållplatstavlan som tycks gäcka alla tillhör Stockholms Sparbank. På den här tiden fanns det ingen bank i Älvsjö och ville man göra sina bankärenden på hemmaplan blev det till att passa bankbussens tider. Jag vill minnas att Capitolen var inlånad till Hammarby några dagar och sen tursatt som vilken Leyland som helst. Det kunde också hända att det gick en Büssing H32 någon dag på samma villkor. Eller någon H34 från Söderhallen.
吉先生

zjbus

Stort tack för ytterligare ett foto där bankskylten syns tydligt samt med betydligt mer trafik, Oplar Amazon & VW Variant men vad är det framför bussen, kan det vara en MB Safari?

virtual1

Varför hette hpl Älvsjö station? Det är ju en bra bit från järnvägen - för detta borde väl vara Älvsjövägen 4 som ses på andra sidan gatan? (Och nåt rivet hus) - eller fanns det hpl även på Johan Skyttes väg som också hette Älvsjö/Älvsö station?

Gunnar D

Sparbanksbussen angjorde även Aspudden under 60-talet och det var ju egentligen den jag hade i tankarna! Tack!
Hållplatsen på bilderna ovan hette alltså Älvsjö. Motsvarande hållplatsläge 23 dec 1963 ses nedan. Där har man stått några gånger.Mvh Gunnar

Mr GTack Gunnar för ännu en kanonbild. Den hållplatsen ser inte trafikantvänlig ut. För min del var det avstigning som gällde här, det ser inte ut som att det var mycket plats för väntande vid hållplatsen. Men, vart tog hållplatsen vägen efter dagen H? Rätt snart börjar ombyggnaden av järnvägsviadukten, och då finns ingen plats att stanna till just här. Jag kan inte heller minnas att hållpltasen legat på andra sidan om Johan Skyttes väg, men det kanske har fallit i glömska,
吉先生

Gunnar D

Enligt SL-kartorna 1967-70 var hpllägena t/fr Örby efter korsningen med JSV i resp riktning. Din bild på ombyggnaden av järnvägsbron är förmodligen från den snörika vintern 69/70. Hplläget på högersidan mot Örby är då borta och förmodligen då flyttat till före korsningen som på dina bilder.

/Gunnar

K R

Citat från: zjbus skrivet 07 maj 2024, 23:35:23 PMStort tack för ytterligare ett foto där bankskylten syns tydligt samt med betydligt mer trafik, Oplar Amazon & VW Variant men vad är det framför bussen, kan det vara en MB Safari?

Hej!

Lite lurigt, men troligtvis är det en VW 1500S Variant 1964-65.
Kort sagt en variant (sic!) på den mörka VW 1500 Variant som på bilden ses ligga i ytterfilen mellan de båda ljusa Opel-bilarna i innerfilen.
Exteriöra kännetecken på modellen VW 1500S är bl a att dessa i förhållande till VW 1500 har ett annat utförande på bakljusen och de främre blinkersarmaturerna.

mvh K R

zjbus

Tack för din info, långt ifrån en Mercedes alltså. Den med takräcket ja den syns ju att det är en VW Variant.