Tågersättning-ja eller nej ?

Startat av S Svensson, 19 mars 2024, 11:21:48 AM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

S Svensson

https://www.hn.se/nyheter/halland/lang-vantetid-pa-bussar-nar-tagen-inte-gar.f354cb4b-afdb-4f61-adf5-dca360231bc9

Det har alltså varit tågstopp. Tyvärr finns det inte möjlighet att ersätta med bussar som Hallandstrafiken lovat. Orsak är att det inte finns tillräckligt med fordon och förare att ersätta med.

Bussmicke

//Bussmicke.

Aldrig utanför dörren utan en kamera!
Besök min kanal Bussmicke.se på Youtube.

Stolt ägare av: Canon EOS R och R7, 6D Mark II, Canon Powershot G7 X Mark II och Sony RX100M3 och RX100M7.

Jo

Har väl även varit artiklar i Sydsvenskan om det och det har handlat om att upphandla stand-by-bussar både i Halland och Skåne vid oplanerade banavstängningar.

I Skåne har man ju även problemet att vissa banor inte är stormsäkrade så att man ställer in främst pågatågen när det ska bli stormigt. Detta samtidigt som valt dubbeldäckare på flera Skåneexpressen och regionbusslinjer vilka har riktlinjer för att sänka farten vid vindbyar över 8 m/s och ställa in från 18 m/s . Så i de fall man behöver ersätta tågen pga. väderproblem behöver man samtidigt ställa in Skåneexpressen och regionbussarna. Så det behövs ju i så fall väldigt många stand-by-bussar...

S Svensson

Jag var och är fortfarande intresserad av samhällsplanering och då speciellt planering av buss och tågtrafik. Jag har även intresse av bygg-och miljö planering.
I samband med att jag läste en del ämnen var jag i kontakt med politiker i Göteborg. Göteborgsregionens kommunalförbund (GK/GL) hade vid 70-talets slut avtal med bussbolag. Mest kända är naturligtvis biljettsamarbetet inom den ordinarie trafiken. Men Kommunalförbundet(GK/GL) tecknade även avtal (berättade Lennart Olsson,då anställd av ovan)med turistbussföretag och de ordinarie trafikföretagen om att ha ett antal turistbussar i reserv för olika situationer.
 
Företag som kör ersättningsbuss är Nobina. De har en egen hemsida,som jag glömt adress till. Där kan man slå in tågnr och se vilken buss som ersätter. Nobina kör oftast inte allt själva.   
Sedan kan väl sägas att det har hänt att tågen ställts in på Västkustbanan. Till och med lite ofta.   Med tanke på att antalet arbetspendlare ökat så räcker inte bussar till. Speciellt då mängden turistbussar kraftigt minskat. I Göteborg finns det några företag som är specialiserade att köra tågersättning. De har litet äldre bussar. Hur skall man då göra ? Försök att köra tågen istället. Se till att elmatningen till banan fungerar. Eventuellt med starkare omformare och bättre trädsäkring.