Huvudmeny

Nobina till AD

Startat av 1896, 17 september 2014, 09:12:24 AM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

1896

www.rt-forum.com/iuware.aspx?pageid=80748&ssoid=170410

Själv anser jag det vara självklart att man ska ha lediga helger i samband med semester, och så har det väl alltid varit också, förstår inte varför man ska börja tjafsa om detta helt plötsligt ?

Lars-Håkan_E

Detta startade redan sommaren 2013.

Citat från en artikel i Kommunalarbetaren:

Det är en personalpolitik som inte gagnar företaget, säger Clas Hellsing, ombudsman för Kommunal i Västra Svealand.

I semesterlagen så står det:
"Omfattar semesterledighet minst nitton dagar har arbetstagaren rätt till ledighet motsvarande tid av veckoslut såväl omedelbart före som omedelbart efter ledigheten, om inte särskilda skäl talar emot detta."

Clas Hellsing menar att Nobina, som är det största bussföretaget i Sverige, har tagit detta bokstavligen då semesterlagen inte säger något om att ledigheten måste var betald.

-- Det är bara Nobina som har bjudit på dessa kransdagar. Men nu gör vi samma tillämpning som alla andra redan gör, säger Eva Nelson, personalchef på Nobina till tidningen Kommunalarbetaren


1896

Jag tvivlar på att alla bussbolag i Sverige lägger in en arbetshelg direkt efter avslutad semester, men om det är som Eva påstår, att Nobina är det enda bussbolag som inte gör det, varför börja bråka om det ? Det är väl isf en personal förmån som gynnar Nobina.

Lars-Håkan_E

Citat från: Kung Vasa skrivet 17 september 2014, 10:52:20 AM
Jag tvivlar på att alla bussbolag i Sverige lägger in en arbetshelg direkt efter avslutad semester, men om det är som Eva påstår, att Nobina är det enda bussbolag som inte gör det, varför börja bråka om det ? Det är väl isf en personal förmån som gynnar Nobina.

Det är ju i princip enbart scheman där man jobbar varannan helg där delar av personalen i sämsta fall kan ha en arbetshelg både före och efter en fyra veckors semester.

Detta är en regel som sällan kommer upp, under alla år jag var facklig företrädare och senare arbetsledare har det hänt en enda gång och då gällde det en förare som enligt schemat skulle sluta sitt kvälls-nattjobb långt in på semesterdygnet.

Utdrag ur Semesterlagen:

Semesterledighet för arbetstagare som regelbundet arbetar lördag eller söndag


9 § En arbetstagare, som regelbundet arbetar lördag eller söndag eller båda dessa dagar, har vid semesterledighet som omfattar minst fem dagar rätt till ledighet motsvarande tid av veckoslut, dels under semesterledigheten, dels antingen omedelbart före eller omedelbart efter denna. Omfattar semesterledigheten minst nitton dagar har arbetstagaren rätt till ledighet motsvarande tid av veckoslut såväl omedelbart före som omedelbart efter ledigheten, om inte särskilda skäl talar emot detta.

Har i fall som avses i första stycket arbetstagaren ledighet av motsvarande omfattning en veckodag, som inte är lördag eller söndag, och som infaller under semesterledigheten, räknas den veckodagen som semesterdag.

Om semesterledigheten är kortare än fem dagar och arbetstagaren är ledig en lördag eller söndag, som annars skulle ha utgjort arbetsdag, räknas sådan dag som semesterdag. Arbetsfri dag ska då inte anses som semesterdag. Lag (2009:1439).