Klassisk vägbeläggning

Startat av Harald Nordius, 24 april 2020, 15:56:56 PM

0 Medlemmar och 2 gäster tittar på detta ämne.

Harald Nordius

När jag letade skyltar med förkortningar på Google Maps hittade jag den här fina vägen i L. Harrie:
https://goo.gl/maps/rRt8DmiekgeLz5zW7
Trevligt att det finns sådana kvar.

Jörgen

Stenlagda gator finns visst kvar även i Stockholm, inte bara i Gamla stan och på Söders höjder, utan även på Ladugårdsgärdet bl.a. Erik Dahlbergsgatan, Strindbergsgatan m.fl.

Kul att det finns kvar, men dånar en del då man kör på det.

https://www.google.se/maps/@59.3431013,18.0919285,3a,75y,153.74h,70.45t/data=!3m6!1e1!3m4!1sj0yj4U-9V5ZdAldRinItlA!2e0!7i16384!8i8192

https://www.google.se/maps/@59.3419808,18.0914663,3a,75y,252.39h,72.7t/data=!3m6!1e1!3m4!1srNoBT_wR9a_Z_Cdff1u5eQ!2e0!7i13312!8i6656
Mvh: Jörgen

Harald Nordius

Ja, stenlagda gator i städer finns en del kvar, men stenlagda landsvägar med mittsträng av svart sten finns inte många kvar.

Nico

Näh, stenlagda sträckor av gammal landsväg är otroligt sällsynt att se numera och det är alltid trevligt att bli påmind om dessa. Visst kostade de sedan mycket mer att anlägga och underhålla, men det var snyggt.

Vill minnas att det vid en s.k. K-spaning efter gamla bensinmackar i någon tidning (kan ha varit typ i Nostalgia) för en del år sedan, även upptäcktes vissa kortare sträckor av stenlagd landsväg här och var. Det trista är att ingen verkar dokumentera dessa vägar. Tycker annars att det t.ex. borde vara en uppgift för riksantikvarien. 

Kul att det just här även verkar vara i så bra skick. Annars är de stenlagda gator och vägar man sett ofta utsatta för ganska mycket sättningar, bitvis lappade med asfalt osv. Det är väl sedan mest i södra Sverige dessa stumpar finns kvar. Antar att de mildare vintrarna sannolikt inte skadar dessa vägar lika mycket.
»Den stora anledningen till att människan går vilse i tankarna är att det är outforskat territorium.«

Alfred E. Neuman

Harald Nordius

Söder om Ljungskile finns 0,7 km av gamla rikstvåan bevarad och är försedd med informationstavla och vägvisning med kringla och texten "Vägminne".
https://goo.gl/maps/sopBxHbnKj9GXEz37

Mikael Lövgren

Hantera alla stressiga situationer som en hund: Kan du inte äta det eller leka med det. pissa på det och gå din väg...

Hasse L

En del av Stationsterrassen - uppfarten till gamla stationen - i Båstad med svart mittsträng och spårstump (750 mm spårvidd) efter gammalt industrispår. Stationshuset kan anas i fonden. Ingen riksväg, men ändå....


Ted Selander

När nu även lokala vägstumpar får vara med, bidrar jag med ett östgötskt exempel.
Kyrkogatan i Mjölby mellan Stora torget och Kungsvägen ståtar med svart mittsträng. Det stiliga fd Rådhuset hyser numera Östgötatrafikens beställningscentral. Den driver man alltså i egen regi sedan några år, efter en del äventyrliga upphandlingar av tjänsten.


David M

Simrishamns norra infart på riksväg 9 - Norra infartsvägen och Kristianstadsvägen på ca 1,5 km - har gatsten med svart mittrand från Tommarpaån och in till stan vid kyrkogården som används som befintlig riksväg

https://goo.gl/maps/nasB7s6DZmffd91c8

En annan mer överbliven gatstump, och eftersom Blekinge var ett stenbrottstungt landskap, är Långövägen på Lilla Pantarholmen i Karlskrona. Gångbron i bakgrunden användes för fordonstrafik till 1950-talet:
https://goo.gl/maps/TRfU66NGYpH2CMRL8

(gamla riksfyran i Blekinge var belagd med gatsten från den skånska gränsen till åtminstone Karlskrona, vilket var tio mil med dåtida vägnätet till skillnad mot dagens 85 km. Jag vet inte hur långt öster om Karlskrona och Lyckeby gatstensbeläggningen gick, oavsett har man först asfalterat över dessa vägar och senare i modern tid rivit upp gatstenen och sålt den vidare )