Färjor i Norge, del 6: Färjor i Molde

Startat av Staffan Sävenfjord, 30 juni 2007, 19:22:36 PM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Staffan Sävenfjord

Molde ligger nere vid fjorden omgiven av höga fjäll. Det är alltså en mycket vackert belägen stad. Och här får man verifierat innebörden av det gamla uppsatsämnet "Vattnets betydelse för sjöfarten".
Mellan Molde och Vestnes utgörs E39 av en färjeled som det tar 35 minuter att åka. En bil med förare kostar 97 NOK och sedan blir det 33 NOK för varje passagerare - eller var och en som åker utan att medföra bil. Färjesambandet är den naturliga vägen om man skall från Molde till Ålesund, även om E39 fortsätter mot Nordfjordeid. Man kan också välja att åka omvägen via Ålesund, men då bör man ändå färja mellan Sølsnes och Åfarnes vilket dock bara tar 10 minuter. Finns också möjlighet att köra via Eidsvåg och då slipper man helt färjor, men då pratar vi en omväg på ett par timmar.
Så de flesta väljer nog färjan. Vacker utsikt får man på köpet.
Vill man göra en något längre färjetur kan man åka till ön Sekken, den tar 40 minuter. Denna färja går ganska sällan till skillnad från ovannämnda som går varje halvtimme. Men det är en betydligt vackrare resa och man får se Moldepanoramat från båda sidor. Tyvärr hade jag inte själv tid att åka med Edøy så det jag vet om den är sådant jag läst mig till. Edøy är för övrigt Fjord1:s minsta färja - plats för 14 bilar. Å andra sidan finns det ingen större anledning att ta med sig bilen om man är turist.Jag bloggar också http://savenfjord.blogspot.com/. Mina bussbilder finns på http://staffansbussbilder.blogspot.se/ (uppdateras så gott som dagligen med nya bilder)

Stefan Lindberg

Fina bilder Staffan !!!
Jag hade utan tvekan valt färjan  :)

Staffan Sävenfjord

Citat från: Stefan Lindberg skrivet 30 juni 2007, 21:01:13 PM
Fina bilder Staffan !!!
Jag hade utan tvekan valt färjan  :)

Fast vägen via Eidsvåg bjuder också på fina vyer. Som överallt i Vestlandet.
Jag bloggar också http://savenfjord.blogspot.com/. Mina bussbilder finns på http://staffansbussbilder.blogspot.se/ (uppdateras så gott som dagligen med nya bilder)

Marc

Sitter på jobbet, tittar på mina skärgårdsbåtar och njuter av dina bilder Staffan!
Här kommer en fin länk till en tysk båtentusiast´s hemsida med mången info om norska färjor.
http://www.fjordfaehren.de/no/fjord.htm

/Marc