Färjor i Norge, del 4

Startat av Staffan Sävenfjord, 24 juni 2007, 17:16:17 PM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Staffan Sävenfjord

Strax innan Geiranger om man kommer från Eidsdal tar Ørneveien vid. Det är en serpentinväg à la Trollstigen, dock inte lika smal. I anslutning till den värsta kurvan har man anlagt en rastplats med fotoplattform och fantastisk utsikt över Geirangerfjorden. Där fångade jag just färjan till Hellesylt.


Själv fick jag ta nästa färja som gick 90 minuter senare:


Färjeturen mellan Geiranger och Hellesylt tar en dryg timme och den börjar i Geirangerfjorden. Det är inte nödvändigt att åka färja från Geiranger för att ta sig till Stryn, eftersom det åtminstone sommartid går åt åka över Strynefjellet via Grotli. Men färjan innebär kortare körsträcka. Och man får alltså igen lite av de 210 NOK som bil med förare kostar. De vackra utsikterna och guidning ombord får man på köpet.


Och så en naturbild. Lite OT men den har klart samband med det övriga i tråden:


Jag bloggar också http://savenfjord.blogspot.com/. Mina bussbilder finns på http://staffansbussbilder.blogspot.se/ (uppdateras så gott som dagligen med nya bilder)

Clabbe

Det måste vara "häftigt" att se dessa raka bergssidor rätt ner i fjorden.......

/Claes

Staffan Sävenfjord

Citat från: Clabbe skrivet 24 juni 2007, 18:05:01 PM
Det måste vara "häftigt" att se dessa raka bergssidor rätt ner i fjorden.......

/Claes

Visst är det häftigt. Men Trollfjorden är ännu häftigare i det avseendet. Och allra häftigast är väl de gårdar som ligger på hyllor i bergen, kanske 500-600 meter över fjorden. Här fick man binda barnen när de var ute och lekte så att de inte skulle ramla ner för stupet.
Mest känd av dessa är Kjeåsen. Den ligger dock inte här utan vid Eidsfjord (mest känd för den tragiska bussolyckan i Måbødalen i närheten). Kjeåsen har blivit känd genom en roman och för att systrarna Wijk (ättlingar till den familj som ägt gården i många hundra år) insett gårdens turistiska betydelse. Det går också att åka bil eller buss ända fram tack vare en 2,5 km lång "enkelspårig" tunnel. Detta löser man med anslag där det står vid vilka tider man får köra uppåt och vid vilka man får köra neråt. Vägen har kommit till för att ett kraftbolag behöver den. Överhuvudtaget har vattenkraften betytt mycket för att även avlägset belägna gårdar nu fått bilvägar.
Jag bloggar också http://savenfjord.blogspot.com/. Mina bussbilder finns på http://staffansbussbilder.blogspot.se/ (uppdateras så gott som dagligen med nya bilder)

Wolfie

Jag gillar det Norska fjordlandskapet starkt, har tyvärr inte sett allt för mycket av det. Dessa vattenfall som har helt otrolig fallhöjd är klart spännande.