Projekt Gamla riksvägar - allmänt

Startat av Anders Noren, 24 augusti 2009, 16:41:07 PM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Anders Noren

De gamla riksvägarna fanns bara under åren 1945-1962, varefter det nuvarande nummersystemet infördes. Men även under de 17 åren så byggdes nya vägar, varav en del motorvägar, så om det ska ritas en karta över den gamla riksväg X, vilket år är det som gäller?

Anders

BjörnR

Bra fråga. Att åka på motorvägen kan man ju göra i vilket fall, så i första hand är det väl sträckningen innan dess som är intressant. I de fall äldre sträckningar finns kvar man man ju rita ut de också i avvikande färg e.dyl. Det kan ju också vara informativt att tagga olika delar med under vilka år de var riksvägar.

Att man kopplar ihop dessa sträckningar med de gamla riksvägarna är väl att majoriteten av motorvägsbyggandet skett efter 1962.

Bengt Jönsson

Jag tycker att de motorvägar som fanns till före Europavägsinförandet skall få vara som just "Riksvägar".  Ofta ersatte de ju någon ännu äldre 30-talssträckning eller ännu äldre väg.  Dessutom fanns det ju bara några "korta strumpar" och Autostradan Malmö - Lund torde vara räknas till "riksvägarna"

Motorvägssträckan Mölndal - Kållered (byggd 60/61) var ju del av Rikstvåan men den ännu äldre sträckningen genom Kållered finns även den kvar.

/B