Huvudmeny

"Mackdöden"

Startat av David M, 16 april 2008, 00:31:30 AM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

David M

Rubriken (och de senaste tidernas rubriker i pressen) är egentligen lite missvisande, för åtminstone sedan ca 1970 har "mackdöden" pågått konstant. Från 9000 1970 till dagens ca 3200 bensinstationer.


Men nya regler om alternativdrivmedel för mackar som säljer en viss volym plus prishöjningarna och den olönsamma bensinförsäljningen (det är ingen slump att bensinmackarna sedan ca 1970 blivit mer och mer av överdyra livsmedelsaffärer än just bilunderhållsstationer) leder till att många mackar kommer att försvinna det kommande året över hela landet. Bara idag kom nyheten om att tre Statoilmackar i Västerviks kommun försvinner och den som blir kvar blir automatstation. I varje kommun över hela landet kommer det att försvinna mackar och på de platser där försäljningen blir kvar kommer det uppstå bensinmonopol och även i större samhällen kommer man bli tvungen att åka flera mil för att kunna tanka.


Vad blir konsekvenserna av detta? Är det troligt att tänka sig större regionala prisskillnader beroende på hur många mackar det finns i närheten av varje mack? Kommer mackägarnas vinstmarginal per liter att öka?

Utvecklingen går mot färre men större stationer i utkanten av industriområden eller vid väldigt vältrafikerade vägar, och det som händer nu påskyndar bara den processen. Snart är det nog bara skyltarna som påminner en om att det är bensin och inte snabbmat som säljs inne i mackarna.