Apropå lön så kan vi lägga in en nyutbildade taxiförare med lönen 24 597 kr när man har jobbat mer än två år så ligger lönen på 25 078 kr så är en stor skillnad är det
Det här är iofs. lite OT här, men då inlägget gjordes i jämförelse med bussförarlönerna så vill jag bara säga att det haltar. Vissa drängar (anställda taxiförare) har fast månadslön, men dessa drängar är dock ganska få och återfinns främst i glesbygd och/eller kör specialfordon (som juridiskt räknas som taxitrafik) inom segmentet samhällsbetalda resor. Beloppen i det citerade inlägget ovan är då sannolikt mest kopplat till detta.
De flesta drängar i Sverige kör dock vanlig taxi och då på s.k. procenlön, dvs. på ackord där lönen utgörs av provision på inkört belopp. Då även oftast efter det att moms och bränslekostnaderna är dragna. Sedan ett par år finns visserligen ett kollektivavtal med Transport som ger cirka 120 kr/timme i garantilön. Allt utöver det blir då procentlön, detta då förhållandena i branschen inte medger annat. Skulle alla drängar få en fast månadslön enligt det citerade inlägget så skulle de flesta taxiåkerier sannolikt snart gå i KK. Givetvis är detta bedrövligt, men det är den krassa verkligheten.
Procentlön innebär dock samtidigt att en duktig dräng med tur kan köra in bra mycket mera än det angivna, men då får man kanske även vara beredd på att jobba 13 timmar per dag/7 dagar i veckan. En dräng som däremot inte är direkt framgångsrik utan bara kör för att få ut garantilönen kommer snabbt att sållas bort. Detta då de tyvärr blir en belastning åkeriet ifråga. I vissa fall förekom t.ex. drängar som bara satt av tiden och tog sin garantilön utan att köra in en spänn och det säger sig självt att det inte går ihop ekonomiskt för en åkare (arbetsgivare) om utgifterna överstiger intäkterna.
Sedan är inte facket (och har aldrig varit det) speciellt starkt inom taxi. I synnerhet efter avregleringen har även antalet drängar minskat då de flesta åkerier numera utgörs av s.k. enbilsåkare som då antingen kör helt solo eller möjligen har någon enstaka dräng. Inte för att det sedan gör villkoren bättre utan tvärtom så ökar det ju detta med många åkerier bara konkurrensen. Mycket av detta har dock mera att göra med att lagstiftningen, allt sedan avregleringen (1/7-1990), har varit ganska tandlös.