Lidbergs Buss AB, Horred 1922-2022

Startat av S Svensson, 27 december 2022, 23:12:00 PM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

S Svensson

http://www.lidbergsbuss.se/

Lidbergs Buss AB har någon dag före jul gjort sig av med sin sista buss XCT985. Därmed upphör företaget. Det har sedan lång tid haft garage och officiell placering i Byslätt Istorp (Horred på andra sidan Viskan).
Bussföretaget startades ursprungligen av  Albert Lidbergs i Idala. Sonen Bruno tog över AB Hallandstrafik (ursprungligen Per Segerholm cirka 1948-19??)
Idaladelen körde Idala-Kungsbacka och sedan tillkom delen Horred-Idala i samarbete med VBHJ. Per Segerholm tog över efter Nils Andersson i Derome. Garage i västra Derome (Derome"Mejeri"). Per Segerholm var legendarisk i och med att han drev busstrafik först i Södermanland och sedan i Lidköping. Sålde till AB Linjebuss och sedan efter några år tog han över utanför Varberg (Lindberg församling). Några år i slutet av 1950-talet och början av 1960-talet uppges en bilskollärare ha ägt företaget. Pga olycka med dödsfall tog sedan Bruno Lidberg över trafiken och företaget med linjen till Varberg över Kungssäter bl a. Det fanns också ett litet bussföretag i Kungsäter ett tag och ett taxiföretag i Gunnarsjö. Båda avvecklades.
Barnen till Bruno Lidberg kallade sig Brunosson. Med ett beställningstrafiktillstånd som urspungligen var skrivit i Idala började de köra beställningstrafik. Sedan inordnades reseverksamheten till Lidbergs i Istorp. Tack för denna tiden. Själv saknar jag Er. Tilläggas kan att taxi i Horred också skaffade sig bussar. Nu har de flera beställningsbussar som kört tågersättning bl a. Bussarna för skolturer finns i Horred och beställningsbussar och några skolbussar finns i Kinna. Lagom långt när det behövs förare.