Busshistoriska forum > Bussar/bussbilder/ämnen äldre än 30 år

Linjebuss skånska verksamhet

(1/2) > >>

Jim Hansson:
Jag är nybliven medlem i SVOF och har en undran.
Som barn bodde jag i Vitaby på Österlen där Linjebuss hade ändhållplats för en linje till Simrishamn. Därför ligger Linjebuss mig varmt om hjärtat. Följaktligen undrar jag om det skrivits något om Linjebuss skånska verksamhet.
Jim

Railmaster:
Välkommen till Bussnack!
Din fråga är av den sorten som brukar få noll svar men låt dig inte nedslås av det! Denna avdelning av bussnack är en riktig guldgruva! Och SVOF har som du säkert vet Linjebuss vagn 439 från 1952 med ett förflutet i Skåne i samlingarna.

Karsten:
Välkommen! Jag vill passa på att tipsa om att Svenska Spårvägssällskapet har två bussar från Linjebuss bevarade och körbara. Dels LB 122, en Volvo Hägglunds från 1946 som gått i trafik i Skåne. Dels en Volvo VanHool från 1984 (LSN668). Om du har Facebook eller Instagram kan du hitta lite bilder på Museispårvägen Malmköpings sida.

Bältes-Assar:
Här kan du läsa lite!

http://www.pege.nu/Lund/Lund.htm

S Svensson:
Nils-Erik Wååg har skrivit boken Grefven och Gerdskan. Utgiven 1995 av ÖSJmf.
Det fanns tötortstrafik i Kristianstad. Mindre känt är att det i norra Skåne fanns ett busslinjenät som väl avvecklade under slutet av 1950 talet. Dessutom fanns enlinje från Eslöv till Perstorp med fortsättning till Örkelljunga och Röke.
6 dec 1940 övertogs stadstrafiken i Kristianstad av Johnson företaget AB One. (Vet inte exakt hur detta uttalas. Både svensk och engelskt uttal förekommer)1942 kom namnet AB Linjebuss men trafiken sköttes av Skånska Trafik AB.

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion