Italien: Brokollaps A10 Genua

Startat av David M, 15 augusti 2018, 17:44:18 PM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

David M

https://www.corriere.it/cronache/18_agosto_15/genova-crollo-ponte-curato-meta-deec6ab8-a090-11e8-8614-e56d93fd6b87.shtml

Hittils 39 bekräftat döda men siffran kan komma att stiga när detta skrivs.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ponte_Morandi
Engelska Wikipedia om bron


Bron  är en del av A10 i Genua. En av världens mer spektakulära städer när det kommer till vägbyggen och utsiktsplatser, staden ligger i princip inklämt mellan havet och stiger uppför de liguriska bergen som når bortåt 1000-1200 m.ö.h.. Vägen är den enda autostrada som finns som passerar igenom och förbi staden, ett projekt att bygga en förbifart kring Genua ("La Gronda") har projekterats och diskuterats i årtionden utan att komma till skott. Oavsett lär det p.g.a. omständigheterna ta flera år innan en ersättande bro finns på plats.

Helt avskuret är autostradanätet inte i sig och de som planerar att köra från Skandinavien till franska/italienska rivieran kan lugna sig då A26 och A10 väster om Genua inte drabbats. Svårigheterna är framförallt för trafiken som ska från nordöstra/södra Italien till södra Frankrike nu (Nice/Marseilles till Florens exv.). Genua är dessutom en hamnstad i stil med Göteborg om man ska översätta det till svenska förhållanden då alla varor till och från Milano/Schweiz/Turin skeppats ut genom Genuas hamn både nu och historiskt så det kommer bli mycket lastbilstrafik på de trafiklederna som återstår.


Ännu så länge är det semestertid i Italien som augusti månad är, vi får se hur trafikutvecklingen blir efter månadsskiftet.


Som kuriositet kan nämnas att byggfirman Condotte som byggde bron på 1960-talet är en av de tre firmor inblandad i konsortiet som ska bygga den nya Storströmsbron i Danmark men att Condottes andel av konsortiet skrivits ned till 0,01% efter kontraktsskrivandet i vintras då firman haft ett rekonstruktions/konkurshot hängande över sig:
http://www.vejdirektoratet.dk/DA/vejprojekter/storstroemsbro/nyheder/Sider/Konkurs-i-Condotte-uden-betydning-for-byggeri-af-Storstr%C3%B8msbroen.aspx