Huvudmeny

Senaste inlägg

#11
Busstrafik / SV: Gas exposion i en buss !
Senaste inlägg av igel - 27 maj 2024, 15:50:42 PM
I Aftonbladet artikeln (tidigare i tråden) samt i andra artiklar, står det att tankarna har tömts på gas, ändå har en explosion inträffat. I Ny Teknik står det:
CitatFörarna fick instruktionen att köra slut på gasen och sedan växla till bensintanken men efter den senaste explosionen konstaterade Försvarsmakten att det fanns kvar biogas tankarna.

Om det stämmer som står i Ny Teknik, verkar den säkerhetsansvariga inte ha en aning om risker vad gäller gas. För det är en avsevärd skillnad på att tömma tankarna, så som görs innan arbete på (i vissa fall även i närheten av) gassystemet får påbörjas. Jämfört med att bara köra så långt att motorn slutar dra gas, då kan ju en tank vara full om det är strul med ventilerna, men det finns även alltid mindre mängd gas kvar i tankarna. Om det är frågan om att manuellt byta från gas till bensin, finns alltid en risk att någon förare byter innan motorn har stannat.
#12
Citat från: roggek skrivet 14 maj 2024, 10:05:15 AMNej, vare sig A25-27 eller B25 hade rangerkontroller, det vi ser på bilden är släpvagnskonduktören som signalgivare.
Reglerna var rigorösa med högtalarmeddelande från föraren och nödsignalknappen från konduktören.

A25 hade rangerkontroller när de levererades men de togs bort, möjligen på 50-talet. G-vagnarna i Malmö hade dem kvar till slutet. Det är väl konduktören vi ser som signalgivare i vagnen.
#13
Stort tack Mr G.

Vagntypen är saknad!

4335 var Hammarbyhallen trogen från leverans till skrot, efter ca 45000 mil då hon ställdes av 8 juli 1977 för skrot.
 

#14
Bussnack / SV: Nya Mercedes till Nobina ,...
Senaste inlägg av Walter - 27 maj 2024, 08:54:40 AM
4622 och 4623 enligt SBH och tillhörande Skövde.
#15
Ordet är fritt / SV: Förare kontrolleras laglig...
Senaste inlägg av Nico - 27 maj 2024, 07:57:01 AM
Nu var det länge sedan jag var involverad i den här typen av frågor mera direkt och jag har inte koll på detaljerna, men så vitt jag vet så finns det ett slags prenumerationstjänst hos TS som innebär att en arbetsgivare kan ha koll på somligt. T.ex. om en anställd förare har ett giltigt körkort, om det är indraget p.g.a. något osv. För ev. regelrätta längre utdrag så är det däremot något som innehavaren måste göra själv.

Samma sak i det andra fallet, om det är utdrag ur polisens belastnings- resp. misstankeregister (vilka innehåller info ifall man är skäligen misstänkt eller dömts för brott) så gäller nedanstående som är från polisens hemsida. Här brukar det vara utdrag ur belastningsregistret som arbetsgivare numera kan begära ut. En arbetsgivare kan normalt sedan på olika vis få ett utdrag bekräftat, men alltså inte begära ut det på egen hand.Se punkt 3.


Det här gäller för arbetsgivare i förhållande till alla registerutdrag

  • Enbart personer som du har valt att anställa eller anlita ska visa registerutdrag.
  • Registerkontroll gäller även vid tillsättning av hastigt uppkomna vakanser.
  • Polisen får inte skicka registerutdraget direkt till en arbetsgivare eller uppdragsgivare.
  • Meningen med utdragen är inte att göra en årlig kontroll av de personer som redan arbetar i organisationen. Utdragen ska heller inte användas som kontroll av anställda som du erbjuder en förnyad tjänst i samma verksamhet inom ett år.
  • Ett utdrag från belastningsregistret utgör endast en del av bedömningen om en person är lämplig för arbetet. Om en person har anmärkningar om brott eller inte betyder inte att man kan vara mindre noggrann i den övriga bedömningen av en persons lämplighet.
  • Personer som är medborgare i ett EU-land eller Storbritannien kontrolleras även mot kriminalregistret i det aktuella landet. Det framgår av registerutdraget om en sådan kontroll har utförts.
  • Du måste lämna tillbaka registerutdraget i original om arbetstagaren begär det.
  • Det finns inga krav på att den som ska visa registerutdrag ska lämna utdraget i ett oöppnat kuvert. Den person som registerutdraget gäller har alltså rätt att själv ta del av uppgifterna i utdraget innan du som arbetsgivare får det.


Länk till polisen sida om detta.

#16
Ordet är fritt / Förare kontrolleras lagligt
Senaste inlägg av Christer K - 26 maj 2024, 23:31:48 PM
Hej, har fått kännedom att företag kan beställa utdrag från Transportstyrelsen om körkort. Stämmer detta?

En annan fråga företag frågar om intyg från Polisen vid anställning. Kan de sedan efter anställning begära ut uppgifter om ev. brott från Polis eller Tingsrätt?

// Christer K
#17
Busstrafik / SV: Gas exposion i en buss !
Senaste inlägg av Jo - 26 maj 2024, 23:07:43 PM
 3 Fiat Ducato. En hos Vikbolandets Taxi Västervik 2023. Sedan en hos Nilsbuss Nybro för en månad sedan och nu ytterligare en i Nybro fast denna gång hos Flexbuss.
#18
Bussnack / SV: Nobina 3753 rullar som "Va...
Senaste inlägg av Bussmicke - 26 maj 2024, 22:47:18 PM
Tänkte mer om han hade tagit bild för ofta har han bilder att visa.
#19
Bussnack / SV: Fd Nobina 7408...
Senaste inlägg av Buzzlover - 26 maj 2024, 21:48:10 PM
Nobina sa själva att Dubbeldäckarna skulle till Bulgarien för ett fortsatt liv där.
Verkar dock som om den affären gått i stupet.
#20
Busstrafik / SV: Gas exposion i en buss !
Senaste inlägg av Fredde - 26 maj 2024, 18:10:32 PM
Flera minibussar runtom i Kalmar har spärrats av.
Nu uppger polisen att de ska sprängas.
– Det är många bussar. Det här är bara början, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson.https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Mn3EkM/kalmar-krismote-om-exploderande-minibussar  :o  8)