Huvudmeny

Lingmerths i Tranås?

Startat av Ted Selander, 31 juli 2023, 10:38:01 AM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Ted Selander

Passerar Tranås med tåg, det står ännu Lingmerths på det gamla garaget i södra utfarten, men också en skylt om trädgårdsverksamhet.
Finns Lingmerths ens kvar som bussbolag, ingår det i Bliva eller är jag ute och far?

S Svensson

https://www.merinfo.se/foretag/Lingmerths-Buss-Aktiebolag-5563335750/2k09lc6-cull

Företaget finns kvar. Några bussar finns inte tillhörande företaget.
Ett annat Lingmerthsföretag är Lingmerths resebyrå AB.

I Tranås bedrev syskonen Lingmerth busstrafik. Det var många syskon. Företagen flyttade till Nässjö.
De såldes senare till en annan släkt som ursprungligen kom från Malmö men som hade etablerat sig i Småland. Det var  familj Axeheim som drev Höglandets-företagen. Ett av företagen som ingår är Höglandets Buss AB. De är moderbolag till bussföretagsdelen. Bliva var en del under några år men Lingmerths drog sig ur och i stället var det Smålandsbussen som var den huvudsakliga delen av Bliva genom sitt dotterbolag Vadstena Buss AB. Det senare sålt till en av de anställda.
Lägg märke till att flertalet av de "gamla" företagen finns kvar. Det finns bussar med deras namn på, men bussarna är registrerade på Höglandets Buss AB. Smålandsbussen AB bedriver trafik med skolbussar och har enstaka bussar för beställning (56 fordon). Ursprungligen var Smålandsbussen namn på ett företag som bildades i Vetlanda då en enskild firma i Anderstorp avvecklades och bussen överläts till ett företag i Vetlanda. Denna buss registrerades på ett företag som Gert Nyström och Lars Krieg drev. Senare sålt och blivit Smålandsbussen. Namnändrat till Sandseryds Buss AB (jvstation emellan Bottnaryd och Jönköping på BsJJ)Detta företag heter numera Förvaltnings AB Sandseryd och saknar bussar. Bliva Buss AB lär äga mellan 75 och 80 fordon.Registrerade på Bliva.  Det är HGL Buss AB som äger detta också. Lägg märke till att Höglandet äger ett antal terminaler, lastbilsåkerier och är en av de större i Sverige. I varje fall tidigare samarbetade man med Sandahlsföretagen i Värnamo.

Bussmicke

Vadstena Buss bussar i Ötrafs skoltrafik är numera reggade på Bliva Buss.

/Bussmicke
www.bussmicke.se

//Bussmicke.

Aldrig utanför dörren utan en kamera!
Besök min kanal Bussmicke.se på Youtube.

Stolt ägare av: Canon EOS R och R7, 6D Mark II, Canon Powershot G7 X Mark II och Sony RX100M3 och RX100M7.

Ted Selander

Stort tack båda, särskilt S Svensson för utförlig historik.