Betalingsvej Storebaelt/Stora Bält

Startat av Stefan K, 29 augusti 2013, 20:39:19 PM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Stefan K

En bild från betalstationen vid Stora Bält.
Bra skyltning och en som man också har infört vid Öresundsbron (bron mellan Sverige och Danmark i södra Sverige ;-) )
Första skyltarna är på danska och de andra på engelska. Ingen stor skillnad i detta fall.

David M

På Lernackens betalstation har man jämfört med invigningsåret 2000 infört fler och fler hastighetsdämpande åtgärder genom fasta hinder. Från Danmark satte man upp tullbås strax efter betalningsstationen dock tämligen livsfarliga. På stora gränsstationer når man betal/tullbås oftast genom att personalen går på en bro över vägen och därefter ned för en trappa, här tvingas både tullare och betalningspersonalen ut på vägen för att nå sina arbetsstationer.


Ett problem har varit de höga hastigheterna vid betalstationerna, vet ej hur de resonerar på Store Bält men på Lernacken finns ivarje fall planer på att skapa flexibla gupp som kommer dyka upp ur vägbanan ifall man kör över 30 km/h vid Brobizzfilen.


Harald Nordius

Motorväg med 30 km/h? Är de helt sanslösa? Vid norska stationer inkl. Svinesundsbron är det aldrig lägre än 60 km/h. De nyaste, helautomatiska stationerna har ingen nedsättning alls.

CW66

Citat från: Harald Nordius skrivet 01 september 2013, 22:56:47 PM
Motorväg med 30 km/h? Är de helt sanslösa? Vid norska stationer inkl. Svinesundsbron är det aldrig lägre än 60 km/h. De nyaste, helautomatiska stationerna har ingen nedsättning alls.

Stopp nu!
Kolla på den här länken till Google Maps strax innan Lernackens betalstation - ingen motorväg här inte vid själva betalstationen!!
http://goo.gl/maps/QYWZv

Nico

Betalstationer på motorvägar har ju funnits i många år på olika håll i både Europa och annorstädes... och långt före automatiserad betalning med t.ex. kameraavläsning mm. Normalt samlas trafiken då upp i olika körfält och fållas in mot ett antal betalstationskurer. Anläggningarna påminner ofta om en vanlig gränskontroll eller liknande.

Det brukar alltså inte vara så att man kan blåsa på i full fart, dvs. det är inte direkt motorväg som gäller förbi betalstationerna i de flesta fall. Nu börjar det som sagt bli allt vanligare med olika former av automatiserad betalning och då blir ju givetvis situationen en annan liksom lösningarna.
»Den stora anledningen till att människan går vilse i tankarna är att det är outforskat territorium.«

Alfred E. Neuman

CW66

#5
Vet inte riktigt hur allmänna betalstationer i Europa hamnade i diskussionen när det handlade om Stora Bält och Öresundsbron.

För att förtydliga det Nico kanske försökte förtydliga, så har ej heller Stora Bält motorväg vid betalstationerna utan dom upphör precis innan vilket tillåter en betydande hastighetssänkning.

Se denna länk strax innan betalstationen vid Korsör http://goo.gl/maps/0vdH3

Men visst - går man ut i Europa och tittar så har jag hittills inte träffat på en enda betalstation där man kan blåsa igenom i full fart. Frankrike har stationerna med jämna mellanrum på sträckorna med bås som man kör in och betalar delsträckan man befinner sig på precis som Nico skriver.
Italien har stationerna vid på-/avfarternas slut för att betala sträckan man kört.

Polen har heller ingen fri fart in i stationerna utan där får man vackert stanna och betala.

Det är nog bara Norge (som jag känner till) som har satsat på automatiserade betalningar via kameror fullt ut. Men då pratar vi om något helt annat, vilket kanske Harald syftade på, en portal man kör under och blir fotograferad och på så sätt får en räkning, alternativt registrering av betalningsmedel tex. en Bizz. Där behöver man inte sänka hastigheten utan kan köra precis som vanligt.

Anders Noren

Motorväg har inget med hastigheten att göra. Det är fullt möjligt att ha 30 km/h som hastighetsgräns på en motorväg.

Däremot får t.ex. gående inte förekomma på en motorväg (förutom vid väghållningsarbete) vilket innebär att en tull- eller betalstation inte kan ligga på en motorväg.