Nya namn på Västtrafiks Ersättningsbussar

Startat av VästSverige, 23 oktober 2023, 16:05:47 PM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

VästSverige

NU gör man som sl och har linje nummer på ersättningsbussarna och en bokstav

Så nu heter dom inte "BUSS" utan något annat

Nedan sträckor får följande linjenummer från och med den 6 november 2023:
• 22 Göteborg – Alingsås
• 32 Göteborg – Töreboda
• 33 Göteborg – Nässjö
• 34 Nässjö – Töreboda – Örebro
• 35 Göteborg – Lidköping – Örebro

Nedan sträckor får följande linjenummer från och med den 1 februari 2024:
• 20 Göteborg – Kungsbacka
• 21 Göteborg – Älvängen
• 30 Göteborg – Kungsbacka – Varberg
• 31 Göteborg – Trollhättan – Vänersborg
• 36 Göteborg – Borås
• 37 Varberg – Borås – Uddevalla
• 38 Göteborg – Strömstad
• 39 Göteborg – Trollhättan - Strömstad
• 40 Trollhättan – Ed
• 43 Göteborg – Säffle

Och för att få det tekniska linje nummret så lägger du till 11 framför
linje 20 som exempel är 1120

• A står för att bussen stannar på alla stationer där tåget skulle stannat. De stannar då på stationens ersättningshållplatser.

• B betyder att bussen kör direkt till slutdestinationen för ersättningsbussen.

• Resterande suffix används för olika alternativa upplägg på respektive bana.

Läs mer här
https://partnerportalen.vasttrafik.se/nyheter/linjenummer-pa-ersattningsbussar/

Alex

Är detta ett steg i riktningen att ge även pendeltågen i Göteborgsregionen linjenummer tro?

Stockholm gör det bra med linjenummer på pendeltågen, vilket gör att de känns mer integrerade i lokaltrafiken (Bra om politikerna vill att västlänken ska kännas mer som tunnelbana).

Dock kolliderar dessa numren med lokaltrafiken i Göteborg så det kan bli förvirrande. Det finns en del nummer i 50-serien lediga, så de kanske skulle kunna användas för pendlarna istället. Eller om man sätter ett T eller J som prefix (eg J20 Kungsbacka).

Ulf Berlin

Hmm...
Märkligt att dom inte gör alla dessa ändringar i samband med tidtabellsskiftena i decembet ??? /Ulf

VästSverige

Ja det var ju märkligt och undrar varför man startar dem 2 olika datum

Bernt Talbrant

Nobinas bussar som ersätter Västtåg i akuta sammanhang skyltas i varje fall inte "Buss" på själva bussarna, om det nu är det som avses. I fredags var t ex tågen på Viskadalsbanan inställda p g a hård vind, då skyltades bussarna "Västtåg Varberg". Men det kanske är det som står i reseplaneraren m m som avses...

PauPut

Vid akuta tågersättningar så skyltas det manuellt, därför det inte stått BUSS. Vid planerade tågersättningar så brukar turerna finnas för inloggning och då skyltas den BUSS som linje.

VästSverige

Citat från: Alex skrivet 23 oktober 2023, 17:44:42 PMÄr detta ett steg i riktningen att ge även pendeltågen i Göteborgsregionen linjenummer tro?

Stockholm gör det bra med linjenummer på pendeltågen, vilket gör att de känns mer integrerade i lokaltrafiken (Bra om politikerna vill att västlänken ska kännas mer som tunnelbana).

Dock kolliderar dessa numren med lokaltrafiken i Göteborg så det kan bli förvirrande. Det finns en del nummer i 50-serien lediga, så de kanske skulle kunna användas för pendlarna istället. Eller om man sätter ett T eller J som prefix (eg J20 Kungsbacka).

Dem kommer inte få nya nummer utan bara ersättningsbussarna som får nummer. Enligt svar från västtrafik

John P

Citat från: Bernt Talbrant skrivet 23 oktober 2023, 19:40:31 PMNobinas bussar som ersätter Västtåg i akuta sammanhang skyltas i varje fall inte "Buss" på själva bussarna, om det nu är det som avses. I fredags var t ex tågen på Viskadalsbanan inställda p g a hård vind, då skyltades bussarna "Västtåg Varberg". Men det kanske är det som står i reseplaneraren m m som avses...

Gäller ju från 6/11 på de första linjerna och 24/2 2024 för resterande.
Detta är kanske bra när det är trafik som ska ersättas under en längre tid eller för sträckor som ofta ersätts, men det finns en förväxlingsrisk med andra linjer och vissa linjer ersätts mycket sällan och OM man som resenär då ser ett linjenummer med destination förstår alla då att det är ersättningsbussen?

Emellertid kan man visserligen kanske skylta linjenummer + ersätter tåg + dest. och ev via dest, eller direktbuss. Ming egen erfarenhet när det gäller ersättningstrafik är att det ofta är så att varje tillfälle är unikt, i bland ska man gå in till alla stationer, för tåget varit helt inställt och vid andra tillfällen har tåget endast varit inställt på delsträcka och man då efter en viss station endast stannar för avstigande, sådana här varianter tror jag kan bli svårt att hantera med linjenummer. Det vore också önskvärt att man mer såg till helheten, vad blir bäst för resenären i givna situation, ersättningsbuss eller hänvisa till nästa tåg eller till annan kollektivtrafik?

Bussförare på Nobina Trollhättan.