Övriga forum > Ordet är fritt

Silverdals kapell

(1/2) > >>

toddetoddelito:
Det här kanske är en språklig petitess, men tänkte på att ”Silverdals kapell”, som ju hållplatsen heter, inte finns. Kapellet som ligger närmast heter Silverdalskapellet, och så finns Garnisonskapellet lite längre bort men ändå på Silverdals griftegård. Däremot finns inget kapell med namnet ”Silverdals kapell” som hållplatsen heter, och känner att det ändå finns en viss innebördsskillnad. Hur kommer det sig att hållplatsen fick sitt namn?

(Velade mellan huruvida detta skulle läggas under ”Ordet är fritt” eller ”Busstrafik”, men om det hamnat fel är det givetvis bara att flytta :D)

F.Å:
Tidigare hette hållplatsen Silverdal/Tegelhagen, men jag tror att det ändrades när det började byggas bostäder i området som numera kallas Silverdal där tidigare bara enstaka kontorshus och restaurangen Lillstugan (med ”egen” hållplats) fanns. Vem som ändrade och varför blir kanske svårt att få svar på…

toddetoddelito:
Intressant, det borde väl vara runt 1990-talet som namnbytet skedde då?

Hade först en tanke om att det gamla Garnisonskapellet kunde hetat Silverdals kapell innan Silverdalskapellet byggdes på 1960-talet (alternativt att det i brist på andra namn fick bli Silverdals kapell när hållplatsen anlades), men då kan jag stryka den teorin (som iochförsig saknade belägg, så det var lika bra då ;D).

JAB:
Ett kapell / flera kapell, så länge det är obestämd form så täcker hållplatsnamnet båda kapellen.

F.Å:
Nej namnändringen skedde på denna sida millenieskiftet. Gissar runt 2005. Någon med bättre minne kan säkert snoka reda på när dåvarande linje 607 leddes om att trafikera Silverdalsområdet. Bör ha varit i samma veva namnbytet skedde.

Kuriosa: ungefär där rondellen ligger idag fanns tidigare en vändslinga för linje 603 som i lågtrafik dagtid gick mellan Silverdal och Oddegatan(?) i Kista. Den kunde man nyttja om man ville sitta ifred på kvällarna när man körde 523 och hade ca 20 minuters reglertid i Helenelund.

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion