Allmänna bussforum > Busstrafik

Regler för medtagande av barnvagn etc.

<< < (2/6) > >>

Maven:

--- Citat från: Bussmicke skrivet 19 november 2021, 12:18:12 PM ---Här i Västmanland får barnvagn betala som alla andra.

--- Slut citat ---


Ja, så korkade taxebestämmelser som att man åker billigare med skrymmande bagage, kan väl inte finnas på många håll i världen.

Walter:
Inte säker att alla ser barnvagnar som bagage. Istället en nödvändighet för att barnfamiljer ska kunna transportera sig utan ett måste om att ha bil. Därför handlar det också om kollektivtrafikens attraktion samt ren säkerhet för att möjliggöra för att kunna lämna barnvagnen för att gå och betala.

igel:
Jag tycker nog att taxehandboken är ganska tydlig med att man inte behöver betala om man åker buss, med ett angivet undantag. Skulle det finnas flera undantag, hade det väl skrivits ut.

--- Citera --- Barnvagn
Resenär som åker med barnvagn på tunnelbana eller tåg måste ha giltig biljett.
På buss är maxlängden för barnvagn 120 cm. 
Resenär som åker med barn i barnvagn på buss reser gratis på bussar. Anledningen är
att det är en säkerhetsrisk att lämna barn utan tillsyn och att det kan vara svårt att ta sig
fram till föraren för att visa upp sin biljett.
 Regeln gäller inte där resenär passerar en spärrlinje för att komma till
bussterminalen.
 Barnet/barnen behöver inte sitta i barnvagn vid påstigande eller under resan.
 Resenär med barnvagn utan barn måste ha giltig biljett.
 Regeln gäller för en resenär per barnvagn.
 SL:s medtaganderegler gäller även för resenär med barnvagn på buss.
--- Slut citat ---
De gröna markeringarna är mina.

Ersa:
Det har aldrig handlat om priset förr, utan har endast varit en säkerhetsfråga, dvs att inte behöva lämna sitt barn obevakat. En resa med vagn men utan barn, dvs bara rent bagage, ska betalas som vanligt.

Reglerna att man inte behöver betala vid påstigning vid mittdörren, om kortläsare finns där, som på 676, låter som en efterhandskonstruktion efter att beslutsfattare fått kritik och backat efter debatten om 676:an från och med 2011. Det var väl val 2014, och som en slump kom man fram till dessa undantag samma år. Säkert en ren tillfällighet...?

igel:
I dag finns det olika regler här när det gäller barnvagn respektive rullstol eller rullator. För de sistnämnda gäller fortfarande att de inte behöver betala, men om visering sker på annat sätt en av bussförare ombord på bussen så behöver de. Så finns det en trafikvärd vid bakdörren som står och blippar biljetter så behöver man betala om man kommer med rullstol eller rullator, men inte om man kommer med barnvagn.

Den nya varianten av taxeregler fanns i alla fall 2013, men inte 2010. Då gällde samma sak för barnvagn som för rullstol och rullator. Nämligen det som gäller i dag för dessa sistnämnda.

Så dessa undantag fanns redan 2013, men när exakt de infördes vet jag inte. 

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

[*] Föregående sida

Gå till fullversion