Allmänna bussforum > Busstrafik

Regler för medtagande av barnvagn etc.

<< < (5/6) > >>

Bältes-Assar:

--- Citat från: Ersa skrivet 24 november 2021, 01:20:48 AM ---Frågan är dock varför barnvagnsresenärer som förväntas blippa sitt kort på läsaren på perrongerna vid Tvärbanan och Roslagsbanan, inte ska behöva göra detta på läsaren som sedan 2011 funnits innanför mittdörren på 676:ans dubbeldäckare.

--- Slut citat ---

Därför att det är samma taxeregler på alla bussar, oavsett typ av buss. Resenären kan ju inte förväntas veta vad det är för busstyp som kommer att dyka upp, sådan information ges inte i förväg.

Bältes-Assar:

--- Citat från: igel skrivet 24 november 2021, 09:17:20 AM ---I så fall borde ju samma regel gälla för de som kommer med rullator eller rullstol också.

--- Slut citat ---

Enligt taxehandboken är det i stort sett samma regel:


--- Citera ---Barnvagn
Resenär som åker med barnvagn på tunnelbana eller tåg måste ha giltig biljett.
På buss är maxlängden för barnvagn 120 cm.
Resenär som åker med barn i barnvagn på buss reser gratis på bussar. Anledningen är att det är en säkerhetsrisk att lämna barn utan tillsyn och att det kan vara svårt att ta sig fram till föraren för att visa upp sin biljett.
 Regeln gäller inte där resenär passerar en spärrlinje för att komma till bussterminalen.
 Barnet/barnen behöver inte sitta i barnvagn vid påstigande eller under resan.
 Resenär med barnvagn utan barn måste ha giltig biljett.
 Regeln gäller för en resenär per barnvagn.
 SL:s medtaganderegler gäller även för resenär med barnvagn på buss.
Rullstol och rullator
Resenär i rullstol eller med rullator på tunnelbana eller tåg måste ha giltig biljett.
Maxvikt för rullstol är 300 kg. På buss är maxlängden för rullstol 120 cm. Elrullstol med styre får inte tas med på buss.
Resenär i rullstol eller med rullator har inte företräde till bussen om bussen är full. Finns det möjlighet att ge plats åt rullstolen utan att någon resenär måste kliva av ska man göra plats.
Resenär i rullstol eller med rullator reser gratis på buss där betalning hanteras av föraren. Anledningen är att det kan vara svårt att ta sig fram till föraren för att visa upp sin biljett.
 Regeln gäller inte om betalning och visering görs på annat sätt än av bussföraren ombord på bussen, till exempel vid Liljeholmens bussterminal där resenär passerar spärrlinjen för att komma till terminalen.
 SL:s medtaganderegler gäller även för resenär i rullstol eller med rullator på buss.
--- Slut citat ---

Regeln för rullstol och ”rullator” är väl något nyare och det är kanske därför den inte är exakt likvärdigt formulerad. Tror inte att man ska läsa skillnaden för bokstavligt. F.ö nämner resevillkoren ( som är det bindande dokumentet för resenären ) endast barnvagnsundantaget och inte ett ord om rullstol eller rollator i det sammanhanget.

igel:
Fast om det dyker upp en "bakdörrsvärd" när du kommer med rullator, så måste du ju betala.

Reglerna för rullstol och rullator är inte nyare, snarare är de de "gamla". De var samma undantag för rullstol, rullator och barnvagn fram till 2010-2013. Därefter ändrades reglerna för barnvagn till de nuvarande, men endast för barnvagn.

Maven:

--- Citat från: Bältes-Assar skrivet 23 november 2021, 22:03:42 PM ---Argumentet att inte behöva lämna barnet i vagnen är väl relevant överallt där biljetten ska visas upp framme hos föraren. T ex på SL-bussarna är det ju så, utom när det finns en spärrlinje som man är innanför, d.v.s Liljeholmen. S.k bakdörrsvärdar ändrar däremot inte på reglerna, vilket är rätt så självklart-resenären kan ju inte förutse när sådana kommer att dyka upp.

--- Slut citat ---


Även om man tar bort gratisresorna för barnvagnsförare, behöver man inte kräva att de ska visa upp biljett framme hos föraren. Eftersom föraren inte längre säljer biljetter så borde det räcka att de uppvisar den vid biljettkontroll. Så verkar det ju exempelvis fungera hos Västtrafik efter att de infört förarvisering.
Visst kommer det säkert att bli ett visst fuskåkande, men då med risk för kontrollavgift, och ändå mycket bättre än idag då alla barnvagnsförare åker gratis.

Bältes-Assar:
Jag tycker att du tänker fel, det finns ju många fall där biljetten måste valideras framme hos föraren för att börja gälla. Som t.ex reskassa och vilande periodbiljetter i dagens SL-system.

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

[*] Föregående sida

Gå till fullversion