Allmänna bussforum > Busstrafik

V.sttrafiks X-pressbussar.

(1/4) > >>

pegee:
Ämnet har delvis avhandlats tidigare och Staffan S kom med en god förklaring till de historiska skälen till varför de olika färgvarianterna (RÖD, LILA, GRÖN etc) blev som det blev.
Men sen då? Idag finns en fövirrande flora av benämnigar på de linjer som kör trafik som kan anses vara expresstrafik. Om man kommer utifrån till Göteborg och försöker lära
sig hur busslinjerna ser ut har man en tuff uppgift framför sig.
Varför är inte 100 -bussen en expressbuss?
SNU vad är det för något?
Vad är det för skillnad på Gråbosnabben och Marstrand Express? Båda kör trafik som kan betecknas som expressbussar.
Exemplen kan bli hur må ga som helst, men min pukt är att i expresstrafiken (Alla linjer inefattade) är det en obegriplig röra.
Snabbuss, express, bara ett  linjenummer.... Hur skall en stackars utsocnes kunna reda ut vad som är vad?
Antingen är det linjetrafik med ett linjenummer eller så är det expresstracik med ett X-nummer.

S Svensson:
Staffan S har som sagt skrivit och även jag har förklarat.
Expressbussar är som bekant bussar som passerar vissa hållplatser. Det är utvalda ställen som bussarna trafikerar.
Hösten 1989 kom det ut vad som skulle upphandlas och efter trettonhelgen startade Blå express  Kullavik-Partille (mot Brasebacken);Gul express Landvetter flygplats till Torslanda och röd express (där vissa sträckor var "vanliga" regionala linjer) expressträcka Stenungsund-Kungsbacka och vanlig sträcka Uddevalla-Henån-Stenungsund och Kungsbacka-Varberg och därtill enstaka ytterligare bitar Stenungsund-Svenshögen och Varberg-Ullared. I samband med att pendeltrafiken startade med tåg ändrades Röd express till att köra Stenungsund-Landvetter-Rävlanda istället för till Kungsbacka.
Sedan tillkom önskemål om genomgående expressbuss Onsala till Sjövik. Det var delvis skilda omr¨åden men ibland genomgående bussar. Lila express kom Skepplanda-VaFrölunda-Mölndal och tiden är cirka 1992 och 1993. Linje220 kom sedan och blev sedermera Grön express.
Så ser det inte ut idag. Det kom att ändras både linjer-orter-sträckor och fordon.
Ett tag kördes istället expressbussar på andra sträckor. Det gör det fortfarande men man har slopat benämningen färg. En orsak är att man inte vill binda speciella fordon. Dessutom är det så att huvuddelen av expressturerna är inom Göteborg.
Vad är SNU. Jo det är versaler som borde vara en versal och två gemena. Snu förkortningen de sista hundra åren för Stenungsund hos SJ.
Nu vet jag inte vilken Du menar med Gråbosnabb för det finns två olika busslinjer som är "gamma" trafik (expresstrafik brukar ibland kallas gammatrafik) . Den ena går Göteborg-Angereds kyrka-Gråbo och en annan express linje går Göteborg-Lerum-Gråbo. Marstarandsexpress kör Göteborg-Kung-älv-Ytterby-Marstrand. Jag vill minnas att det är olika entreprenörer.
Vissa saker kan vara svårt förklra. Vad är tätortstrafik,landsortstrafik,stomtrafik, snabbustrafik och expresstrafik. Ja de benämningarna är av teoretiskt slag.
Så kommer då X-trafik Inte Hälsinglands lä'nstrafik i Göteborg. Utan tätortstrafik i Göteborg som kallas expresstrafik eftersom den inte stannar på varje hållplats. I princip har den inget som helst att göra med röd-,gul och blå expresser som gick under GLAB.  De tidigare expressbussarna hade andra nummer tidigare. Ibland vissa år snabbturer etc. Vissa linjer Va Frölunda-Centrum Göteborg och sedan Tuve/Östra Sjukhuset/Kallebäck var i princip express linjer liksom linje 140 ut till Klareberg.
Jag skall inte förvirra längre. Expresstrafik som är tätortstrafik i Göteobrg har fått egna linjenummer i serie med X före. Huvuddelen av fd GLAB expressbusslinjer är borta. Det går fortfarande Tjörn resp Orustexpresser. Kompletterad med Stenungsundsexpress.
https://www.vasttrafik.se/reseplanering/tidtabeller/    Slå i denna !

pegee:
Det jag var ute efter var att alla busslinjer som kör en expressbussliknande trafik, Stenungsundsbussen SNU, Gråbosnabben,
Marstrand express osv, borde ha ett X-nummer. Passagerarna bryr sig inte om hur linjen administreras. För dem är den en
 snabb förbindelse från A tkll B.

S Svensson:
Då får Du ta kontakt med Västtrafik. Sedan får Du nog vaska fram vilka linjer som körs som expresstrafik. De flesta har inga X före linjenummer alls.

Det finns en teoretisk bild om detta i några läroböcker och det brukas då grekiska bokstäverna alfa (tätort),beta ( vanliga linjer) och gamma (uppehåll på enstaka hållplatser).
Lycka till med arbetet ! Och som sagt vad jag menar är att lära dig hur busstrafik är uppbygd !

Erling.L:
hänger också på när de upphandlades o vad som står i avtalen linjerna skall heta.

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion