Vi är ju alla överens om åsikten om att returresan från ändhållplats till depå inte bör räknas som fritidsresa på fritiden, men frågan är ju vad Skatteverket, arbetsgivarna, huvudmannen och eventuellt biljettkonrollanterna anser. Det var väl nån förare i Göteborg som fick handfängsel av väktare vid en biljettkontroll, för att denne reste i uniform utan giltig betald biljett.
Resa i början eller i slutet på tjänsten så att du kan ta dig tillbaka till den plats där tjänsten började räknas som tjänsteresa och ingår i tjänsten. I en del områden har du ett tjänstekort som biljett, i andra områden får föraren åka på sin uniform (i vissa fall krävs det att man kan visa upp sin körspec eller tjänst för dagen där resan framgår).
I några områden får föraren inte åka på uniform och det finns inte tjänstekort. Då är det svårt / omöjligt att pass.resa.
I tidningsartikeln framgår det dock att Nobina inte tillämpar detta, man kan börja sin tjänst på plats A och sluta på plats B. Hur du tar dig tillbaka till A eller om du istället åker direkt hem är upp till dig. Man bör notera att det inte står i BBA hur detta skall hanteras. Det finns inte reglerat i BBA om du skall starta och sluta på samma plats eller om du kan starta och sluta på olika platser. På Nobina kan du starta och sluta på olika platser. Som Ted S. skriver tillämpar Keolis och VY att man startar och slutar på samma plats, med en anvisad resa om det behövs. Transdev gör på samma sätt som Keolis och VY.
I Göteborg var det i grunden ett missförstånd, föraren blev tillfrågad om biljett för en pass.resa tillbaka till depån. Föraren hade ingen biljett, han åkte på uniformen som färdbevis. På fråga från kontrollanten var han skulle svarade han ”hem” men han menade till depån för att sluta och sedan åka hem (med sin bil). Det ena gav det andra och situationen slutade som beskrevs. Föraren i handfängsel, stora skriverier i massmedia och kontrollanternas arbetsgivare förlorade kontraktet med Västtrafik.