Uppsalas mest kända lyktstolpe

Startat av Niklas Bygdestam, 16 december 2017, 00:43:33 AM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Niklas BygdestamDetta är Uppsalas mest kända lyktstolpe. En stolthet är den också.

Den monterades upp i mitten på 1800-talet när Uppsala fick gasljus. Troligen satt den på plats redan innan Uppsala hade fått järnväg. Den var redan från början en stolpe som skulle vara lite finare än övriga i stan. Den kallas dessemellan också för "Kandelabern". Då den var ny representerade den faktiskt mer eller mindre utveckling och teknik i Uppsala. Den blev lite av en symbol för framtidshopp. Denna utformades också efter väldigt kontinental stil. Den står på sin ursprungliga plats, men har "vandrat" runt stan i olika omgångar:

1906 stod den i vägen på Stora torget. Det skulle dras spårväg genom torget och denna stod i vägen. Denna tidigare stolthet som symboliserade utveckling fick nu maka på sig, för nu hindrade den istället utvecklingen. Men redan 1906 insåg man att den var för fin att skrotas. Så man flyttade den till Vaksala torg. Där prydde den sin plats, men torget var lite för stort. Proportionerna stämde inte riktigt. Men uppskattad var den ändå.

På 1960-talet skulle Vaksala torg moderniseras. Det skulle bli ett modernt torg. Ny belysning sattes upp som gick i DDR-stil. Och då fanns inte plats över till denna. Så den fick flytta på sig en gång till. Den här gången fick den en vad man kallade "hedersplats" på S:t Eriks torg. Där passade den fint in ihop med de äldre byggnaderna som Saluhallen och man hade dessutom Domkyrkan i dessa närhet. Så rent estetiskt var det lyckat. Men detta var ju ingen plats den hade stått på rent historiskt.

1999 var det dags igen. Stora torget skulle byggas om. Mellan 1967 och 1999 hade torget en DDR-influerad stil. Nu skulle detta bort. I detta ingick att flytta tillbaks den här lyktstolpen. Den skulle tillbaks dit den var byggd att stå. Detta kändes rätt, trots att flera hus inte egentligen längre passade ihop. Historiker har dessutom sagt att stolpen är byggd att stå där den står idag, sedan får husen se ut hur de vill. Man är tillbaks till Stora torgets ursprungliga belysning igen.

Och denna lyktstolpe är mycket omtyckt. Den används dessutom som träffpunkt ibland för en del.

Det är en stolpe som ger Stora torget en fin kontinental karaktär. Stolpen leder tankarna till t ex Prag :)
Jag är växelvis boende i Uppsala och i Belgrad. Granskar därför fordon, trafik och infrastruktur ur två länders perspektiv.