Adolfs gamla motorväg...

Startat av Bengt Jönsson, 28 november 2008, 19:08:40 PM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Bengt Jönsson

.. i f.d Östpreussen mellan Elblag - Kaliningrad har blivit upprustad (i Polen) med EU-pengar   8)  8) :o

(bildlänkar att klicka på)

Idag:
http://www.berlinka.pcp.pl/berlinka/WK40_03.08.2008.jpg

2002
http://www.berlinka.pcp.pl/maciejewo_pociag.jpg

1957
http://www.berlinka.pcp.pl/maciejewo1957_1.jpg

/B

Bengt JönssonErsa

En halv motorväg?
Har man aldrig tänkt att bygga klart höger körbana?

Bengt Jönsson

Jo, det tänkte man redan på 1930-talet och förberedde broar, viadukter och trafikplatser för detta men trafikmängden var inte så stor då, resurserna inte oändliga (skulle dock bli det sedan man bara erövrat större delen av Sovjet) och sedan kom det en massa militära utgifter i vägen..  ::)

I min fars gamla M:s Europaatlas från 1963 finns denna gamla motorväg utmärkt som en ensam "stump" långt borta i "ingenstans" och ända sedan jag första gången kunde läsa en karta har denna vägsträckning alltid fascinerat mig.  En motorväg för sig själv långt borta helt avskuren från andra...  Dessutom i det främmande öst..

/B

Niklas Bygdestam

Går det att åka över gränsen vidare till Kaliningrad nu? Eller slutar den här halva motorvägen tvärt på gränsen? Hur ser vägen ut på andra sidan gränsen?
Jag är växelvis boende i Uppsala och i Belgrad. Granskar därför fordon, trafik och infrastruktur ur två länders perspektiv.

Bengt Jönsson

Har inte den blekaste aning om vad det står på sajten man hittar bilderna på.  Polska är ett svårt språk, betydligt svårare än ryska men av vad jag kunnat förstå av namnen på platser och av tillhörande bilder så är den numera ryska delen av denna väg "nyasfalterad" över den gamla 30-talsbetongen men enbart på ett körfält.

Kalingradenklaven är ju numera en "frizon" med låga skatter för tillverkning etc och det är inte alldeles otänkbart att kommunikationerna västerut kommer att förbättras.  En motorväg till Berlin ligger väl närmast till handa...
70 - 75 år senare än vad man ursprungligen hade tänkt visserligen..  8)

/B