Författare Ämne: Södra torget i Borås byggs om - linjer försvinner därifrån för gott  (läst 777 gånger)

Inloggad Bernt Talbrant

 • Medlem
 • ****
 • Antal inlägg: 3410
Med start på måndag den 4 april kommer knutpunkten för stadstrafiken i Borås, Södra torget, att börja byggas om rejält. Under ombyggnadstiden flyttas de flesta linjerna till tillfälliga hållplatser på Allégatan och Åsbogatan medan två linjer, nr 2 och 6, istället får Söderbro som central hållplats. Dessa kommer inte heller att återkomma till torget när arbetena är klara. Linje 20 till Viared västra kommer från den 20 juni att få Resecentrum som ändhållplats istället för Södra torget. När bussarna åter börjar trafikera Södra torget kommer det endast att finnas två långa hållplatser, en i vardera riktningen. Bussarna kommer därför inte att ha fast platser att stanna på längre utan man stannar i den ordning som man kommer in. Resten av torget kommer att bli en riktig torgyta med träd och grönska. Det hela görs för att få en trafiksäkrare miljö.

Borås stad om ombyggnaden inkl. ritning

Västtrafik om de tillfälliga hållplatserna m m


Avslutningsvis två bilder från dagens Södra torget tagna den 29 resp. 25 mars i år.« Senast ändrad: 30 mars 2022, 11:06:56 AM av Bernt Talbrant »

Utloggad yngrot

 • Medlem
 • ****
 • Antal inlägg: 8355
För de som ser dåligt blir detta en försämring då bussarna inte stannar på samma ställe. Och långt att gå till Söderbro
Kör buss sen Hedenhöstiden....

Började jan 1977 - okt 1978 på Kålleredsbussarna , Borås lokaltrafik okt 1978 till 25 feb 2010 ,därefter Veolia transport/Transdev från 1 mars 2010 till 14juni 2020.. från 15 juni 2020 Nobina

Utloggad Dinchi86

 • Medlem
 • ****
 • Antal inlägg: 36
SV: Södra torget i Borås byggs om - linjer försvinner därifrån för gott
« Svar #2 skrivet: 06 april 2022, 10:38:07 AM »
Detta låter som ett dåligt förslag och bygge.

Om man skall byta ifrån exempelvis linje 2 och linje 1 så måste man alltså gå eller springa ifrån Söderbro till Södra torget för och ta linje 1 eller omvänt.
Visserligen är trafiksäkerheten dålig på Södra torget, men det som är positivt är att alla busslinjer är samlade på ett ställe.
Om man arbetar i Viared och bor på Sjöbo så blir detta upplägg sämre, man får gå av på Resecentrum och sedan ta en buss till Söderbro eller Södra torget och sedan ta linje 1. Istället för och ifrån Viared åka direkt till Södra torget.

Troligtvis kommer busstrafiken öka ännu mer i framtiden, att då jämfört med idag bara ha två långa hållplatser och bussar som kör i kolonn känns som en dålig idé.

Här i Södertälje är bussar och pendeltåg samlade på ett ställe, alla busslinjer avgår ifrån Södertälje centrum i princip och resenärerna behöver inte gå 3-400 meter till bussen ifrån pendeltåget.
Även i Linköping är alla busslinjer samlade på Resecentrum och även i Skövde. Inget ont om grönska och parker, men att göra om en viktig knutpunkt för bussar till grönska och park och bara ha två långa hållplatser för nästan alla busslinjer känns inte hållbart även om trafiksäkerheten blir bättre.

Inloggad Bernt Talbrant

 • Medlem
 • ****
 • Antal inlägg: 3410
SV: Södra torget i Borås byggs om - linjer försvinner därifrån för gott
« Svar #3 skrivet: 06 april 2022, 10:43:35 AM »
Det finns ju ett förslag om att linje 1 så småningom ska gå via resecentrum istället för Allégatan. Vi får se hur det blir med det.

Utloggad B10M

 • Medlem
 • ****
 • Antal inlägg: 278
SV: Södra torget i Borås byggs om - linjer försvinner därifrån för gott
« Svar #4 skrivet: 06 april 2022, 22:38:32 PM »
Notera särskilt Borås stads argument för omyggnaden: "Dagens utformning av Södra torget är anpassat för ett betydligt färre antal resor och fordonsrörelser". Med andra ord är det för lite utrymme för bussarna, och lösningen på det är givetvis att bussarna ska få ännu mindre utrymme ???

Men detta är ju bara precis vad som redan gjorts runt om i Sverige. Bussarna får mindre och mindre utrymme samtidigt som behovet av kollektivtrafik ökar.