Buss-Snack

Allmänna bussforum => Busstrafik => Ämnet startat av: igel skrivet 14 april 2022, 12:13:15 PM

Titel: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: igel skrivet 14 april 2022, 12:13:15 PM
Nu har SL meddelat att ombuden slutar att fylla de gamla accesskorten den 10 maj. Det kunde nog anses att vara ett naturligt steg, men borde man då inte redan nu ha infört möjligheten att ladda enkelbiljetter (motsvarigheten till reskassa) på de gröna korten? Att bara skriva att de ska införas senare under våren, samtidigt som man kan specificera att möjligheten att ladda reskassa upphör 10 maj, känns bakvänt.

Är det så att man inte har lyckats att få enkelbiljettslösningen att fungera på de gröna korten (Det borde vara den enklaste sak i värden, då de endast fungerar som identitetsmarkörer, och inte är någon biljettbärare), medans man av någon okänd anledning måste stressa igenom ett avskaffande av laddningsmöjlighet hos ombuden.
  För Transdev som blir ny entreprenör i många områden i år, kommer ändå att behöva ha accessläsare i sina fordon, då de gamla korten ska gälla fram till mars 2023.   
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: KollekLover skrivet 14 april 2022, 13:11:30 PM
Fast reskassan är väl död?
När priset för enkelbiljett i app och med betalkort är samma behövs det inget specifikt kort som man laddar med pengar.
Visst, det vore trevligt att kunna ladda/avsätta pengar för resor.

Vad biljettsystemet behöver nu är ett automatisk pristak om man spenderar lika mycket som periodbiljetterna kostar. T.ex. åker man för 430 kr under en 7-dagarsperiod får man automatiskt en 7-dagarsbiljett.

Något som vet om det går att betala för flera med betalkort?
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: Buzzlover skrivet 14 april 2022, 13:30:54 PM
Nej. Reskassan är inte död utan under mina arbetsdagar är det fortfarande många som använder reskassa och undrar hur mycket pengar dom har kvar efter dom blippat.
Absolut använder dom flesta Mobil-appen eller bankkort men Reskassa via det blå kortet sker ändå en 10-20 ggr på ett arbetspass.
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: buskörare skrivet 14 april 2022, 14:03:34 PM
Håller med ovan, reskassan är definitivt inte död. Finns många som inte vill/kan köpa via mobil eller bankkort, framförallt äldre.
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: Bussmicke skrivet 14 april 2022, 15:30:56 PM
Det gröna sl-kortet är mycket smidigt, jag står och väntar på tåget här i Västerås och köpte en 24-timmars biljett i appen under tiden som jag laddade på kortet och när jag kom till Stockholm  i tunnelbanan var det bara blippa och gå ner. Det tog någon sekund extra första gången för att systemet skulle aktivera men sedan gick det snabbt.

/Bussmicke
www.bussmicke.se

Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: Ersa skrivet 14 april 2022, 16:34:45 PM
Det gröna kortet samt bankkort/app blir allt vanligare, medan andelen påstigande med blåa kort minskar undan för undan. Faktum är att i början, när de gröna korten bara såldes över nätet, var det först och främst folk i pensionsåldern som var de första att beställa hem dem som månadskort.

Än så länge går det inte att betala för mer än en påstigande per bankkort, men detta påstår man att man ska lösa i framtiden.
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: igel skrivet 14 april 2022, 16:51:15 PM
Det är väl lite det som är problemet, att det ska lösas i framtiden medans det nuvarande systemet avvecklas. Just bankkortet har i dag ytterligare ett problem, bara att ställa in att man vill ha rabatterat kräver en viss vana att hantera internetbetalningar, och det är just den vanan många som har använt reskassan saknar. 
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: Maven skrivet 14 april 2022, 21:32:29 PM
Ombuden kommer som tidigare nämnts att sluta sälja biljetter till de blåa korten den 10/5. Jag förutsätter att de med det även avser SL:s egna försäljningsställen. Det är alltså om mindre än en månad. Med tanke på tidigare erfarenheter av SL-projekts tendens att dra ut på tiden, så kan man tycka att det hade varit lämpligt att de gröna korten fungerade fullt ut innan man börjar stänga ner Access-systemet.


Redan köpta biljetter kommer att kunna användas till mars nästa år, så det kändes skönt att ladda på ett nytt årskort för några dagar sedan och förhoppningsvis slippa eventuellt strul under inkörningsperioden.
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: Ersa skrivet 15 april 2022, 08:16:23 AM
Som månads- och årskort fungerar väl de gröna korten alldeles utmärkt redan, så jag skulle nog påstå att inkörningsperioden angående dessa redan är över. Det är bara reskassan man inte fått till än. Samt gruppbiljett med bankkort, vilket antagligen har med bankernas regler att göra.
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: Ersa skrivet 15 april 2022, 09:07:44 AM
En månad gammalt pressmeddelande:
https://www.mynewsdesk.com/se/sl/pressreleases/saeg-hej-daa-till-sl-s-gamla-biljettautomater-3169376
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: Bussmicke skrivet 15 april 2022, 16:55:18 PM
Sundbyberg i veckan (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220415/32362d4abe31d3cc25999f5f09695248.jpg)

/Bussmicke
www.bussmicke.se

Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: Bältes-Assar skrivet 15 april 2022, 21:16:21 PM
Håller med ovan, reskassan är definitivt inte död. Finns många som inte vill/kan köpa via mobil eller bankkort, framförallt äldre.

Ja och barn, antar jag. Det är väl åldersgräns på bankkorten?
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: buskörare skrivet 16 april 2022, 03:45:06 AM
Jag har dagligen barn som använder bankkort, så åldersgränsen verkar inte finnas längre?
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: Fredde skrivet 16 april 2022, 08:47:37 AM
Det finns exempelvis Mastercard ung, som riktar sig till personer under 18 år.
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: Bältes-Assar skrivet 16 april 2022, 09:04:31 AM
Tydligen 7 års åldersgräns. Men jag tvivlar på att det är så många föräldrar som vill skaffa ett bankkort till ett så litet barn. Dessutom kan man väl fortfarande bara köpa vuxenbiljetter med bankkort?

Seriöst, hur är det egentligen tänkt att ett barn som ska åka till exempel en gång i veckan till en sportaktivitet ska betala sin biljett?
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: F.Å skrivet 16 april 2022, 09:26:47 AM
Det är väl tänkt som så att det gröna kortet laddas med det antal enkelbiljetter i rätt priskategori man finner lämpligt och sen åker man. Kortet kan sedan laddas med nytt innehåll var och när som helst i appen som kanske en vårdnadshavare kan ha. Eller framöver hos ombud/spärr.
Men innan denna funktion är på plats fungerar ju fortfarande den gamla reskassan. Som för övrigt inte är lika smidig att fylla på om man inte har aktiverat automatisk påladdning. Vilket också kräver måttlig internetvana och bankkort…

Använder själv det gröna kortet och tycker det fungerar utmärkt för periodbiljett. Återstår att se hur enkelbiljettsfunktionerna kommer fungera. Speciellt i de fall man vill betala för flera.
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: buskörare skrivet 16 april 2022, 09:44:09 AM
Nej, man kan registrera sitt kort på SL's hemsida, så dras det rabatterat pris istället. De flesta barnen (under 18) jag har med, åker på vuxenbiljett dock.
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: Ersa skrivet 16 april 2022, 11:42:46 AM
Jodå, det går numera att låsa vissa specifika bankkort till enkelbiljett för halvt pris, både för barn och pensionärer. I övrigt hoppas vi alla givetvis på att SL löser detta med ett flertal uppladdade enkelbiljetter på det gröna kortet. Tyvärr verkar detta mål inte ens ha ett datum än. Står bara "längre fram" t.ex här:
https://sl.se/aktuellt/nyheter/dags-att-testa-nya-slkortet
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: F.Å skrivet 17 april 2022, 09:31:44 AM
”I dag går det inte att köpa enkelbiljetter till det gröna kortet, men det blir det ändring på den 10 maj. Från och med då kommer du kunna köpa enkelbiljetter till det gröna kortet, upp till 20 stycken åt gången. Det kommer till en början endast vara möjligt hos ombud och spärrkiosker. Så småningom kommer du kunna köpa enkelbiljetter till kortet även i SL-appen.”

https://sl.se/aktuellt/nyheter/10-maj-butiker-och-kiosker-slutar-salja-biljetter-till-access-kort/
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: Ersa skrivet 17 april 2022, 10:17:20 AM
Då så! Därmed är väl problemet (snart) löst?
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: Bältes-Assar skrivet 17 april 2022, 13:12:41 PM
Fast man kan ju tycka att de borde lösa såna problem först, innan man stänger ner det gamla systemet…
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: Ersa skrivet 17 april 2022, 13:37:10 PM
Men om man samma datum, den 10 maj, både tar bort laddningen av reskassa på de gamla blå korten, samt inför enkelbiljettsladdning av de nya gröna, då blir det ju inget glapp.
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: 846 skrivet 18 april 2022, 21:58:32 PM
Åldersgränsen för bankkort varierar från bank till bank. Banken jag använder har 9-årsgräns. Även om banken godtar det kanske inte alla 9-åringar eller 11-åringar är tillräckligt mogna för att hantera ett bankkort.

Min 12-åring har inget bankkort utan ett blå SL-kort som hans skolbiljett är laddad på (gäller 04.30 - 19.00 vardagar) och reser han på andra tider finns en reskassa på samma SL-kort. Om det inte går att ladda reskassan efter 10 maj längre måste han alltså ha två SL-kort, ett blått och ett grönt? Skolbiljetten är giltig till mitten av juni.
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: Ersa skrivet 18 april 2022, 22:36:58 PM
Laddar man upp det gamla blå kortet med en rejäl summa reskassa, kan man ju använda dessa resor fram till mars 2023. Så vet man i förväg hur många resor som kommer att gå åt mellan 10 maj och mitten av juni är det ju bara att ladda in denna summa innan 10 maj. Om det nu är besvärligt att ha dubbla kort i några få veckor.
Det har iofs redan i många år varit rätt många resenärer som valt att ha skilda blå kort för månadskort samt reskassekort, så att ha två SL-kort i plånboken har för dessa inte varit speciellt jobbigt eller besvärande.
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: Bussmicke skrivet 18 april 2022, 22:47:37 PM
Jag har tänkt att ha ett kort för förköpta enkelbiljetter och ett för 24-timmarskort.
Om jag inte använder bankkort för enkelbiljetter, har inte testat det.

/Bussmicke
www.bussmicke.se

Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: Ersa skrivet 18 april 2022, 22:54:16 PM
Det ska bli intressant att se hur snabbt fördelningen mellan blå och gröna kort förändras veckorna efter den 10 maj. Alla skolkort som skickas ut efter detta sommarlov lär väl bli gröna, de också.

Idag i mitten av april 2022 skulle jag tippa att blåa kort ligger på cirka 50%, bankkort på 30% och gröna kort på 20%. Siffror som givetvis lär variera stort mellan olika linjer och områden.
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: Bältes-Assar skrivet 19 april 2022, 19:59:48 PM
Är det bara jag som tycker att det hela verkar lite svajigt? Mycket som ska komma ”snart”…

Framförallt är det väldigt konstigt att man måste bli av med automaterna precis nu och inte kan ha kvar dem t.ex till den 10:e maj ( =en månad till) samtidigt som ombuden säljer de gamla biljetterna för glatta livet i en månad till. Och om nu dom där automaterna är så himla överflödiga, varför har man då behållit dom så här länge?
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: Ersa skrivet 19 april 2022, 20:38:04 PM
Det gamla biljettsystemet Access hankar väl sig fram på övertid, med kryckor och rullstol sedan ett bra tag. Reservdelar till maskinerna har saknats länge, och att man behållit det ända in på 20-talet måste väl bero på att det nya systemet blev något försenat.
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: 846 skrivet 26 april 2022, 11:00:57 AM
Det visar sig att man kan fortsätta att ladda på reskassa på blå Accesskortet även efter den 10 maj - men inte hos ombud. D.v.s. man måste göra det antingen i en bemannad spärr på en station eller i automat. 
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: buskörare skrivet 26 april 2022, 11:15:33 AM
Men automaterna ska väl försvinna?
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: Ersa skrivet 26 april 2022, 11:36:20 AM
Automaterna fasas ut med tiden, så alla försvinner inte samtidigt, på något specifikt datum.
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: Bältes-Assar skrivet 28 april 2022, 08:11:00 AM
De är ju rent fysiskt kvar på många ställen, men displayen är nu ersatt av en ogenomskinlig plåt och ett anslag om att maskinen ska tas bort. Senaste veckan har jag inte sett någon som går att använda.
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: Hasse L skrivet 28 april 2022, 11:56:02 AM
Använde automaten vid TeH N igår fm, 27/4, även en vid Ömt N var i bruk samma eftermiddag.  /H
Titel: SV: Det gröna "accesskortet"
Skrivet av: Fredrik Gelin skrivet 29 april 2022, 20:18:20 PM
Vid Östra station är en av två automater fortsatt i bruk, men med meddelandet att den snart försvinner.

Skickat från min SM-G981B via Tapatalk