Rutiner för att namnge hållplatser?

Startat av B8RLE, 14 april 2023, 15:22:00 PM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

B8RLE

Hållplatsen Toppklockegränd i SL-området finner jag ganska udda med namnet, då det är på Lövstavägen medan själva Toppklockegränd är 300 meter från detta hållplats.  ;D
Denna tråd har knoppats av från tråden "Nya och ändrade namn på hållplatser i SL-området" då den i sak inte har med ämnet att göra. Istället är det en egen fråga som mera rör hur hållplatser namnges och passar då bättre i en egen tråd.


/B8RLE
Skolelev med intresse för bussar. Kan hela SL-trafiken utantill!

Ersa

Ibland blir det så, för att delar av vägar får nya namn med åren. I Roslags-Näsby finns ju en hållplats som i alla år hetat Kanalvägen, efter en anslutande väg. Idag heter denna östra del av vägen närmast hållplatsen Näsbyvägen, medan den västra delen fortfarande heter sitt ursprungliga namn Kanalvägen. Därför ser det ibland lite udda ut på dagens kartor, om man inte känner till historiken. Här gäller det ju för kommun och kollektivtrafikmyndighet att försöka korrigera hållplatsnamnen i efterhand.

I vissa andra kommuner bytte flera vägar namn för över tio år sedan, efter att en ny lag kom som bara tillät att ett gatunamn fick förekomma på en enda plats inom en kommun. Men än idag finns det hållplatser med de dåvarande namnen, som ligger intill vägarna som bytte namn omkring 2011-2012.
Men samtidigt gäller det ju att det nya namnet inte förväxlas i onödan med någon annan redan befintlig hållplats som redan har samma namn, så ibland kanske det passar att låta vissa hållplatser få behålla sina mer unika och inarbetade namn. Kanske är detta fallet med Kanalvägen och Toppklockegränd?