Övriga forum > Ordet är fritt

Kyrksocknar, härader, landsdelar och andra gamla termer i svensk geografi

(1/7) > >>

Nico:
Saxat från artikeln på länken…

”Keolis är Sveriges näst största bussoperatör och har beställt 11 Volvo 7900 LH hybridbussar och 103 Volvo 8900RLE dieselbussar. Leverans kommer att ske under sommaren 2022 och bussarna ska sättas i trafik norr om Stockholm.”

Tja, vad ”norr om Stockholm” innebär får man väl spekulera i… men Keolis har ju ingen trafik i norra delen av Stockholms län så sannolikt Uppsala då. Konstigt att man i så fall inte bara kan meddela det.

---
Edit: Rubriken på nya tråden ändrad
/Ersa

virtual1:
Haha, reagerade på det med! Uppsala (+län) får väl knappast anses som en speciellt obekant stad/län i Sverige heller...

Walter:
Tycka vad man vill, jag kan hålla med om att det inte r norra Stockholm men man får se det som att informationen inte bara riktar sig till de som kan svensk geografi. Allt söder om huvudstaden är ju oftast södra Sverige på internationella bolagsspråk.

Nico:

--- Citera --- Tycka vad man vill, jag kan hålla med om att det inte r norra Stockholm men man får se det som att informationen inte bara riktar sig till de som kan svensk geografi. Allt söder om huvudstaden är ju oftast södra Sverige på internationella bolagsspråk.
--- Slut citat ---

Möjligt, men i stort sett de allra flesta från typ 10 år och uppåt torde känna till Uppsala. Norr om Stocholm blir då en väldigt generell beskrivning. Blir ju i princip allt från Stockholms länsgräns till Sveriges norra riksgräns.

Ersa:
Fast närmar man sig Gävle och Sandviken övergår ju beskrivningen till det pinsamt generaliserande ordet Norrland. Så "norr om Stockholm" är nog generellt hela landskapet Uppland, oberoende av vilket län man menar.
Lokaltidningarna i Västerbotten kallade för övrigt inlånade vikariebussar från Gävle för "bussar från södra Sverige". 8)

Kanske kraven på kunskaper i svensk geografi är så låga numera, att varken skribenter eller dess läsare förväntas känna till fler svenska städer än Stockholm, Göteborg och Malmö?

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion