Författare Ämne: Vänsterblink när kör i bussfil  (läst 3396 gånger)

Utloggad buskörare

  • Medlem
  • ****
  • Antal inlägg: 3918
SV: Vänsterblink när kör i bussfil
« Svar #15 skrivet: 09 november 2020, 13:39:31 PM »
Såklart går det att ändra. Men det är knappast nått som kommer läggas tid på. Så man får stå ut helt enkelt.

Utloggad HJP

  • Medlem
  • ****
  • Antal inlägg: 2110
SV: Vänsterblink när kör i bussfil
« Svar #16 skrivet: 09 november 2020, 16:16:08 PM »
Våra nya blinkar 6 gånger om man puttar till på blinkersspaken. Väldigt irriterande. 3 blink som på nyare bilar vore bättre.
****
Tre blink är för lite, enligt min mening. Det handlar om att i god tid, tydligt visa vad man tänker göra. Inte bara "blink-sväng", som så många bilister gör.

Förstår inte riktigt varför detta med att blinka ut från vägkant (hpl.läge) mm skulle vara så konstigt?! Vilket lagrum som gäller har ju redan nämnts i trådens början och inom körkortsutbildning brukar man koka ned paragrafen ifråga enligt nedan...

Du är skyldig att använda blinkers när du:
 - Ska vända på vägen
 - Ska svänga i en vägkorsning
 - Ska starta från en vägkant (inbegriper då även hpl)
 - Ska byta körfält eller i övrigt flytta fordonet i sidled


Om vissa andra förare blir förvirrade av det så säger det nog mera om att dem, dvs. att de skulle kanske behöva träna/läsa på trafikreglerna lite. Sedan kan man kanske tycka att det kunde finnas bättre alternativ, men tills något kommit på något så är detta det här som gäller. Det måste ju fortfarande vara bättre att blinka och påkalla uppmärksamhet från övrig trafik än att strunta i och blinka och riskera en kollision.

Hur körriktningsvisare mm. fungerar i bussarna numera varierar, men förr brukade t.ex. SL speca alla sina bussar så att automatisk återgång inte fanns (ett litet bleck som togs bort) utan det blinkade normalt tills man själv slog av. Med lite mer högljudda relän så riskerade man inte att glömma bort blinkersen. Det här med automatblink är en senare modegrej, men går säkert att ta bort om så är.
****
Jag förstår inte heller problemet. Är lite kluven till automatisk blinker. Situationen måste avgöra vad som är lämpligt. Det är inte direkt någon kraftansträngning att blinka. Det viktiga är att andra (i detta fall bakomvarande), i god tid vet att bussen tänker lämna hållplatsen, och lämna den företräde.