Att Kommunal accepterat gör ju inte att vi förare tycker det är en bra lösning dock? Sällan är ju relativt, det krånglar fortfarande och JAG vill inte bli stämplad. Sen vet jag att åtminstone när alkolås kom så blåste ingen ute på linjen ändå, eftersom man inte tryckte på knappen. Så även om man tror det är ett säkert system så hänger det i slutänden på vad förarna vill göra av det.
Danderyd t.ex är obemannad och där fanns det en dator, vilket ju visar att även obemannade depåer har möjligheter. Sen är ju Keolis otroligt duktiga på att ha avlösningar över halva länet, vilket Arriva t.ex inte har. Så det är klart att Keolis skulle få större problem (eller tänka om) än de andra.
Jag vill nog göra skillnad på rödblåsningar och felblåsningar, behöver man upprepa blåsningen är det ju inte för att man är påverkad utan för att blåsningen inte kan analyseras, man har blåst för hårt, för svagt, för kort, hållit handenheten fel etc.
Sedan är det viktigt att man följer anvisningarna för service och kalibrering, gör man inte det får man ofta fler tillfällen där man måste upprepa blåsningen.
Visst skulle det säkert kunna fungera att blåsa på en bemannad depå under övervakning men när det sker enskilt utan övervakning finns det liten eller ingen koll på vem som blåser och om man blåser.
Jag kan själv tänka mig en situation vid en avlösning på en plats ute på stan där man antingen är sent ute och i syfte att inte försena den kollega som ska sluta eller avgående tur låter bli att springa ner i en rastlokal i någon tunnelbanestation utan går direkt och tar över bussen, även om en trafikledare får upp detta på sin skärm så händer det i normalfallet nog inte så mycket.
Man tappar delvis barriärerna mot att någon som verkligen är påverkad sätter sig bakom ratten.
Sedan ska vi alla vara medvetna om att alkolåset inte är något som stoppar alla som verkligen har alkoholproblem utan dem som är dagen efter (eller har använt Listerine), ju mer man gömmer undan själva testet desto fler möjligheter ges det att fuska.