Kanske för att arbetsgivarna själv vill välja de förare som gör ett bra jobb, utan att tvingas ta över en massa för dem helt okända förare varav en del av dem kanske är direkt olämpliga?
Nej, det är inte därför. Argumentet är i och för sig bra, men ändå verkningslöst eftersom det är huvudmannen som utformar villkoren. Frågan man ska ställa sig är vad huvudmannen får ut av att skippa det kravet. Jo, man kan i teorin få ut ett lägre pris eftersom vissa operatörer då kan sänka sina kostnader (genom att omplacera personal som annars skulle ha varit övertalig, etc). I praktiken blir det förstås ändå ett lotteri. Trafiken kan ju bli helsnurrig när folk plötsligt ska börja köra på en annan depå, i en annan kommun eller kanske rentav ett annat län, och huvudmannen blir lidande. Det är ju detta som utgör incitamentet för huvudmannen till att kräva verksamhetsövergång i storstadsområdena, man vill ha stabilitet i trafiken.
Om man ändå ska se saken ur ett arbetsgivarperspektiv så bör man framförallt beakta att när operatörsbytet inte betraktas som övergång av verksamhet, så går inte heller gällande lokala avtal över. Även detta kan ibland ge möjlighet till kostnadsbesparingar, åtminstone på papperet, eftersom personalen kan ha tillkämpat sig förmåner (t ex gymkort) som man på detta sätt kan blåsa dem på. Huruvida det verkligen gör personalen billigare i längden kan man naturligtvis ha sina dubier om...