Huvudmeny

Plastkarosser

Startat av 1896, 13 november 2009, 11:12:33 AM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

1896

På RT-forum kan man läsa om nån undersökning om bussar med plastkaross, och att det blir billigare, man radar upp tre busstillverkare i södra Europa som ska börja att tillverka just plastkarosser. Lustigt att GDG och Lier/Alpus var tidiga med detta koncept.

Björn Forslund

Nu är det lite skillnad om man bygger hela karossen i någon slags självbärande plastkonstruktion, mot vad t ex Lier och Alpus gjorde på sin tid. Liern har tak, front och bakdel i glasfiberarmerad plast, medans stommen är stålprofiler, sidorna är alu-plåt. På Alpusen var det ytterligare mera plast, men fortfarande en bärande stomme av stål.
Även SKV och Scania (CF) var tidiga med att göra delar av bussarna i plast.

Mats Karlsson

Exakt. Ännu har väl ingen här i Europa byggt seriebussar helt och hållet i plast mer än Neoplan, som byggde sin Metroliner i kolfiberarmerad plast redan för drygt 20 år sedan. Jag undrar om inte Den Oudsten var inne på något liknande just när de gick i konkurs och försvann från busskartan.
Just nu håller Vest Buss i Norge på med att ta fram en buss i kolfiberarmerad plast, grundat på erfarenheterna från bland annat fartygsindustrin.

Björn Forslund

Kan inte ungå att se parallellerna med flygindustrin! Numera byggs stora delar av stridsflygplan i kolfiber, ett mycket starkt och lätt material. Även moderna mindre krigsfartyg har länge byggts i kompositmaterial.
Detta letar sig nu ut i andra tillämpningar, t ex civilflyget och landgående fordon.

På 40-talet byggde engelsmännen ett flygplan i limmad träkonstruktion, De Havilland Mosquito. Detta byggsätt tog sedan SKV upp i den limmade Boxerkarossen.

Clabbe

Nilssons specialfordon i Laholm, bygger ju ambulanser i nytt material, som ska hålla vid kollision mm, och vara mycket lägre vikt än fg modeller.

sukkeri

Citat från: Clabbe skrivet 13 november 2009, 13:22:49 PM
Nilssons specialfordon i Laholm, bygger ju ambulanser i nytt material, som ska hålla vid kollision mm, och vara mycket lägre vikt än fg modeller.
Gummi skulle vara idealiskt vid kollisioner? ;D